×

Recensie

Alternative

05 juni 2014

Papercuts

Life Among The Savages

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Memphis Industries

Life Among The Savages Papercuts Alternative 2.5 Papercuts – Life Among The Savages Written in Music https://writteninmusic.com

Het is bijna beangstigend hoe dicht het stemgeluid van Papercuts’ Jason Robert Quever tegen de stem van Lost In The Trees-zanger Ari Picker aan schuurt. Ze zijn beiden Amerikaan en zijn bovendien allebei spil in een bandje dat indiepop met een folky randje maakt. Het is zelfs zo sterk dat als iemand zonder dat ik het zou weten deze plaat had opgezet en had verteld dat het om de nieuwe Lost In The Trees zou gaan, ik hem of haar zonder meer had geloofd.

Life Among The Savages is het zesde album van Jason Robert Quever, die niet in zijn eentje Papercuts is, maar steeds andere muzikanten om zich heen verzamelt om zijn werk uit te voeren. Life Among The Savages verschilt niet veel van eerder werk van Papercuts. Quever doet gewoon waar hij bedreven in is: dromerige luisterliedjes op plaat zetten die de wereld niet gaan veranderen. Daar heeft Quever – terecht hoor – dan ook geen zin in. ‘Sometimes I feel I’m lost in wilderness’, zingt hij zelfs in Afterlife Blues en dan denk ik: jongen, soms ben je een beetje te zwaar op de hand. Hij sluit het nummer gelukkig enigszins vrolijk af met enkele malen ‘Lalalalalalalalalalala’ en dat is dan meteen het spaarzame meezingmomentje op deze cd. Ook tijdens dit nummer denk je opnieuw onwillekeurig aan Lost In The Trees, hoewel het songmateriaal van Ari Picker sterker is. Life Among The Savages is wat dat betreft een vrij vlakke plaat, die alleszins een emotionele lading heeft, maar waarop eigenlijk niet één liedje is te vinden dat dermate beklijft en je dermate naar de strot grijpt dat je bijna naar de cd-speler rent om de repeatknop in te drukken.

Met wat gevoel voor overdrijving zou je kunnen zeggen dat de liedjes op Life Among The Savages dicht bij de dromerigste nummers van Velvet Underground in de buurt komen. Quever zegt vooral geïnspireerd te zijn geraakt door de muziek van Nirvana. Dat hoor je nergens terug. Een band als Grizzly Bear roept de meeste associaties op. Wat je vooral proeft op Life Among The Savages is huisvlijt. Hoewel er niet gek veel direct beklijft, is Quever wel degelijk een songsmid. Hij is uit het juiste hout gesneden. Je zou alleen willen dat-ie wat meer peper in z’n reet zou hebben. Hij is een introverte jongen, die zichzelf het liefst op zijn kamertje opsluit om liedjes te schrijven. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik ben niet iemand die het noodzakelijk vindt continu in het middelpunt van de belangstelling te staan.’ Groot gelijk man. We zullen het er mee moeten doen.

Tracklisting Life Among The Savages

1. Still Knocking At The Door
2. New Body
3. Life Among The Savages
4. Staring At The Bright Lights
5. Family Portrait
6. Easter Morning
7. Psychic Friends
8. Afterlife Blues
9. Tourist

1. Still Knocking At The Door

2. New Body

3. Life Among The Savages

4. Staring At The Bright Lights

5. Family Portrait

6. Easter Morning

7. Psychic Friends

8. Afterlife Blues

9. Tourist  1. Still Knocking At The Door
  2. New Body
  3. Life Among The Savages
  4. Staring At The Bright Lights
  5. Family Portrait
  6. Easter Morning
  7. Psychic Friends
  8. Afterlife Blues
  9. Tourist