×

Recensie

World

29 november 2009

Calypso Panameño, Guajira Jazz & Cumbia Tipica On The Isthmus

Panama! 3

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Soundway

Panama! 3 World 4 Panama! 3 Calypso Panameño, Guajira Jazz & Cumbia Tipica On The Isthmus 1960-75 Written in Music https://writteninmusic.com

Na de prachtige verzamelingen Panama! Latin, Calypso And Funk On The Isthmus 1965-75 en daarna Panama! 2 Latin Sounds, Cumbia Tropical & Calypso Funk On The Isthmus 1967-77, vervolgt Soundway Records deze unieke serie op even logische als fraaie wijze met Panama! 3 Calypso Panameño, Guajira Jazz & Cumbia Tipica On The Isthmus 1960-75.

Liefst 23 herontdekte parels, uit het land dat de tropische brug vormt tussen Noord en Zuid-Amerika, spatten overtuigend krachtig uit de speakers. De muziek uit Panama is een soulvolle, funky mix van Latijns Amerikaanse, Caribische en Europese klanken waarbij de swingende cumbia’s, guaracha’s, tamborera’s en guajirajazz elkaar aanvullen en afwisselen. De gouden jaren van de Panamese muziek, zoals het tijdperk 1960-1975 ook wel genoemd wordt, heeft vele schatten voortgebracht, die nu gelukkig door Soundway zijn ‘opgegraven’ en uitgebracht.

Panama! 3 is opgedragen aan de meester van de Panamese Calypso Wilfred ‘Lord Cobra’ Berry, op dit album vertegenwoordigd met zijn ode aan de stad Colón (Colón Colón) en samen met zijn Sugar Tone Band (Partido Calypsonian). Met Fire Down Below van Lord Panama And The Stickers wordt het startsein gegeven voor een uitstekende en gevarieerde plaat die bol staat van vergeten klassiekers en bruist van levenslust. De multiculturele omgeving waarin veel muzikanten opgroeiden in een turbulente tijd, blijkt een uitstekende inspiratiebron. Little Francisco Greaves funkt als een jonge James Brown in Moving-Grooving, er is heerlijke jazzfunk in Up Tight van Los Silvertones, Maximo Rodriguez y Las Estrell swingt de pan uit met Chevere Que Chevere en met het bijna episch klinkende Masters Are Gone van Sir Valentino Con Combo Esclavos Alegres kent Panama! 3 ook een indrukwekkend rustpunt.

Panama! 3 is opnieuw een geweldige verzameling, die hopelijk de aanzet geeft om ook de eerste twee delen uit de serie aan te schaffen en reikhalzend doet uitkijken naar deel 4! 1. Lord Panama & The Stickers - Fire Down Below
 2. Orquesta De Armando Boza / Johnson, M - Samba Calypso
 3. Brandao, Papi / Sus Ejecutivos - Bilongo
 4. Nieto, Ceferino - El Pajaro Zum Zum
 5. Greaves, Little Francisco - Moving-grooving
 6. Los Silvertones - Up Tight
 7. Orquesta Los Embajadores / Azuquita, - Shingalin En Panama
 8. Soul Apollo / Clarke, Frederick - Chombo Pa' La Tienda
 9. Delgado, Amalia / El Conjunto Inspira - Carretera Al Canajagua
 10. Carrizo, Yin - 20 De Enero En Ocu
 11. Rodriguez, Maximo / Las Estrellas Pan - Chevere Que Chevere
 12. Weeks, Ralph / Telecasters, The - Gua-jazz
 13. Panaswing - Me Lo Dijo Una Gitana
 14. Castor, Beby / Los Juveniles - Lloraras
 15. Los Mozambiques - Llegamos Ya
 16. Los Salvajes Del Ritmo - St. John's Guaguanco
 17. Lord Cobra - Colón Colón
 18. Conjunto Panama - Trigueñito Y Solo
 19. Black Czar - Bamboo Dance
 20. Lord Cobra & His Sugar Tone Band - Partido Calpysonian
 21. Sir Valentino / Combo Esclavos Alegre - Masters Are Gone
 22. Los Invasores - El Raton
 23. Los Silvertones - Carmen