×

Recensie

World

01 december 2011

Orchestre International Du Vetex

Total Tajine

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Vialectea Records

Total Tajine Orchestre International Du Vetex World 4 Orchestre International Du Vetex – Total Tajine Written in Music https://writteninmusic.com

Orchestre International Du Vetex is een twintigkoppig Frans-Belgisch orkest dat onder bezielende leiding van trompettist en pianist Thomas Morzewski een even geweldig als veelzijdig internationaal muzikaal gerecht serveert. Total Tajine heet dit heerlijke 28-gangenmenu, verspreid over twee discs.

Vanaf het smaakvolle voorgerecht Satanathanika is het meteen feest. De enthousiaste band, met een surplus aan koperwerk, baant zich op spectaculaire wijze een weg door het ondoorgrondelijke muzieklandschap en dendert onverdroten voort, alles en iedereen in zijn kielzog meenemend tijdens deze spannende en vaak swingende reis.

Het album is opgenomen in Novi Sad (Servië), Roubaix en Tourcoing (Frankrijk) en Tournai en Antwerpen (België) van februari t/m september 2011 en is doorspekt met diverse latin-klanken en balkan-beats. Op Descarga Municipal is het Zuid-Amerika de reisbestemming om vervolgens via Patachon weer terug te vliegen naar Oost-Europa. Total Tajine is een smaakvolle potpourri van stijlen want naast de genoemde balkan-referenties en op Latijns-Amerikaanse lees gestoelde songs, vinden we flarden van afrobeat, rumba, ska en tarentella terug op de menukaart.

Is de titeltrack nog vrij rustig en uitgebalanceerd, vanaf Slavia Istochni gaan alle remmen weer los als ware men op een Slavisch studentenfeest waar de drank rijkelijk vloeit. Ook Banski Cocek knalt werkelijk uit de speakers en nodigt spontaan uit om het glas nogmaals te heffen op een dansbare avond. Om de energie nog enigszins in toom te houden heeft Morzewski er 5 piano interludes (Spezia No 1t/m No 5) tussengevoegd, die evenwel uitstekend passen in het totaalconcept. De enige vreemde eet in de heerlijke bijt is Le Fil Rouge, een ontspannen klinkende variatie voor klarinet en accordeon. Daarna barst het vertier weer los in Vetex’ Roots, waarna het tempo langzaam toch zeker opgeschroefd wordt in Kortrijksko Kolo om de eerste cd krachtig te besluiten.

Ook het tweede deel van Total Tajine is beslist de moeite waard. De term overdaad schaadt, gaat hier simpelweg niet op omdat de nummers uitermate sfeervol en overtuigend worden gebracht. Nu  is het Kravatov Cocek dat zorgt voor een spetterende opening. De daaropvolgende Rumba Bogotana verlegt de aandacht naar Colombia om vervolgens met Banski 2011 weer met een echter powertrack vol blazersvuurwerk te komen. Veel tempo-en stijlwisselingen zorgen voor de broodnodige variatie. Stromboli is daar een uitstekend voorbeeld van, het nummer stuitert heen en weer in tempo. Maar de basis van de vele nummers blijft de feestmuziek en het duidelijk aanwezige speelplezier. Kookaburra swingt ook de pan uit, om nog even een ander spannend nummer aan te halen. Het nagerecht is een compleet georkestreerde versie van Le Fil Rouge.

Met Total Tajine heeft ‘Vetex’ zichzelf overtroffen. Laten we hopen dat veel festivals dit swingende gerecht op hun programma-kaart zetten en we nog veel van dit orkest gaan horen, ze verdienen het!

Tracklist Total Tajine:

CD 1

 1. Satanathanika
 2. Descarga Municipal
 3. Patachon
 4. Total Tajine
 5. Spezia No 1
 6. Slava Istocni
 7. Tarentelle No 3- La Capricciosa
 8. Vlasmarkt
 9. Banski Cocek
 10. Spezia No 2
 11. Bazalt Oro
 12. Le Fil Rouge
 13. Vetex’ Roots
 14. Kortrijksko Kolo

CD 2

 1. Kravatov Cocek
 2. Ruma Bogotana
 3. Ciftetelli Nr. 1
 4. Spezia No 3
 5. Banski 2011
 6. Stromboli
 7. Alkalin Cocek
 8. Spezia No 4
 9. Kookaburra
 10. L’Echeveau
 11. Stare Mesto
 12. Spezia No 5
 13. Sremski Cocek
 14. Le Fil Rouge