×

Recensie

Pop

13 november 2013

Sacred Verdi

Sacred Verdi

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Warner Classics

Sacred Verdi Pop 4 Sacred Verdi Written in Music https://writteninmusic.com

Op 10 oktober 2013 was het 200 jaar geleden dat Guiseppe Verdi werd geboren. Voor dirigent Antonio Pappano de ideale gelegenheid om een minder bekend gedeelte uit Verdi’s oeuvre op de plaat te zetten; zijn geestelijke muziek.

Ons beeld van de Italiaanse volksaard – robuust, onstuimig, gepassioneerd en gracieus – is misschien wel gekleurd door Verdi’s muziek. Bombast en passie, maar ook verstilling kenmerken zijn opera’s en zijn religieuze werken.

Met die verstilling opent het Ave Maria uit de Quattro Pezzi Sacri. Een a cappella koorwerk, dat een harmonisatie is van een merkwaardig geconstrueerde toonladder die in alle stemmen als cantus firmus optreedt. Ondanks de variatie en chromatiek blijft het werk iets statisch houden. Het Stabat Mater Dolorosa dat er op volgt mag dan gebaseerd zijn op een even klassiek-roomse tekst, de muzikale verwerking is totaal anders. Hier worden a cappella gedeelten afgewisseld met door het orkest begeleide gedeelten. Net als in het Te Deum en het Libera Me – met de bekende klanken van het Dies Irae – uit zijn Requiem, is Verdi hier licht ontvlambaar. Grote klanktegenstellingen wisselen elkaar af. Orchestra e Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia blijken hier goed tegen opgewassen. In deze concert-opname van de Quatro Pezzi Sacri zijn de meditatieve gedeelten innig en de dynamische delen gecontroleerd explosief.

Maria Agresta zingt het Ave Maria uit 1880 voor sopraan en orkest, dat Verdi gelijktijdig uit liet geven met een vijf-stemmig Pater Noster, bedoeld voor een koor van 150 zangers. Misschien is Verdi’s wens om deze werken als paar te behandelen er debet aan dat ze ook als paar vergeten zijn. In het geval van het Ave Maria is dat zeker onterecht; het werk doet niet onder voor de bekendere versies van andere componisten en de uitvoering door Agresta is subliem-overtuigend.

Ook het koor- en orkestgeweld van het Libera Me weet ze te temmen met haar solostem. Dit werk was geschreven voor een dodenmis voor Rossini, waaraan verschillende componisten een bijdrage leverden en die van Verdi stak met kop en schouders boven de rest uit. Omdat het werk maar niet werd uitgevoerd – de première was N.B. pas in 1988 – werd het door Verdi bewerkt en opgenomen in die andere Messa da Requiem uit 1874, een hommage aan de overleden Allessandro Manzoni. Voor wie deze laatste versie goed kent is het Libera Me uit 1869 een verrassende aanvulling op het Verdi-repertoire.

Tracklisting Sacred Verdi:

  1. Ave Maria (Quatro Pezzi Sacri (1989))
  2. Stabat Mater (Quatro Pezzi Sacri)
  3. Lauda alla Vergine Maria (Quatro Pezzi Sacri)
  4. Te Deum (Quatro Pezzi Sacri)
  5. Ave Maria (1880)
  6. Libera Me (1869)