×

Recensie

World

28 september 2012

Ondatropica

Ondatropica

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Soundway Records

Ondatropica World 3.5 Ondatropica – Ondatropica Written in Music https://writteninmusic.com

Zowel de klassieke als moderne muziekstijlen uit Colombia zijn goed vertegenwoordigd op Ondatropica, een samenwerkingsverband tussen de Colombiaanse muzikant, en spil van de band Frente Cumbiero, Mario Galeano en de Engelse producer Will ‘ Quantic’ Holland.  In januari 2012 kwam een enthousiaste groep jonge Colombiaanse muzikanten, waaronder bandleden van Frente Cumbiero en Quantic’s Combo Barbaro, voor drie opeenvolgende weken samen in de beroemde Discos Fuentes Studios in Medellín, met als doel het herinterpreteren, bewerken en vernieuwen van hoogtepunten uit het Colombiaanse muzikale erfgoed.

Bij de opnamen kreeg men steun van ‘grote’ legendarisch Colombiaanse artiesten waaronder multi-instrumentalist Fruko, saxofonist Michi Sarmiento en zanger/accordeonist Anibal Velasquez en een aantal jonge talenten uit zowel Colombia als omliggende Zuid-Amerikaanse landen.

De 100% analoog opgenomen tracks op dit interessante dubbelalbum variëren behoorlijk in stijl en achtergrond. Veel nummers hebben een duidelijke link naar muziek uit de jaren 60 en 70, anderen daarentegen zijn zwaar geworteld in muziekstijlen van de 21e eeuw. De muzikanten spelen naar hartenlust een veelvoud van stijlen waaronder uiteraard de zeer populaire cumbia maar ook gaita, porto, boogaloo, hip-hop, funk, ska en champeta komen aan bod.

Met maar liefst 26 nummers, verspreid over 2 cd’s, krijgt de luisteraar een flinke dosis gevarieerde Latin voor zijn kiezen maar bestaat de kans dat op een gegeven moment de muzikale overdaad schaadt. Hoewel veel nummers voldoende aanleiding geven tot één groot dansfeest, is niet alles goud wat er blinkt.  Het had de kwaliteit van het album nog meer ten goede gekomen wanneer Mario & Will de beste nummers van deze twee cd’s hadden samengevoegd op één schijf. Maar dat zou wellicht weer enige afbreuk doen aan het concept om zoveel mogelijk stijlen aan bod te komen, dus laten we vooral blij zijn met de grote ‘output’ van deze sessies.

Er valt namelijk echt genoeg te genieten op dit dubbelalbum. Luister bijvoorbeeld naar de spetterende opener Tiene Sabor, Tiene Sazón, de unieke ‘dronken’  Black Sabbath-versie van Iron Man dat hier verbasterd is tot I Ron Man (ron is rum in het Spaans), het dansbare, moderne Suena, het Oosters klinkende Libya, het swingende Bomba Trópica, het op percussie gestoelde Descarga Trópica of het speelse Papi Shingaling. Allemaal nummers die de veelzijdigheid en de klasse van het project onderstrepen.

Tracklisting Ondatropica:

Cd 1:

 1. Tiene Sabor, Tiene Sazón
 2. Punkero Sonidero
 3. I Ron Man
 4. Suena
 5. Locomotora Barracha
 6. Remando
 7. Ska Fuentes
 8. 3 Reyes De La Terapia
 9. Libya
 10. Gaita Trópica
 11. Rap-Maya
 12. Dos Lucecitas
 13. Cumbia Espacial
 14. Swing De Gillian

Cd 2:

 1. Bomba Trópica
 2. Linda Mañana
 3. Traigan La Batea
 4. El Caimán Y El Gallinazo
 5. Mi Negra
 6. Curro Fuentes
 7. Descarga Trópica
 8. Papi Shingaling
 9. Mambo Loco Especial
 10. Donde Suena El Bombo
 11. La Tranca
 12. Cien Años


 1. Tiene Sabor, Tiene Sazón
 2. Punkero Sonidero
 3. I Ron Man
 4. Suena
 5. Locomotora Borracha
 6. Remando
 7. Linda Mañana
 8. Ska Fuentes
 9. 3 Reyes De La Terapia
 10. Bomba Trópica
 11. Descarga Trópica
 12. Libya
 13. Gaita Trópica
 14. Curro Fuentes
 15. Rap-Maya
 16. Dos Lucecitas
 17. Cumbia Espacial
 18. Donde Suena El Bombo
 19. Swing De Gillian