×

Recensie

Jazz

10 oktober 2011

Odeke

My Own Words

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: N'oots Records

My Own Words Odeke Jazz 3 Odeke – My Own Words Written in Music https://writteninmusic.com

Dinsdagavond 11 oktober presenteert zangeres Odeke in Paradiso haar album My Own Words. Het is een fijn wegluisterend album, waar de zangeres ziel en zaligheid in heeft gelegd en dat via een opvallende vorm van ‘crowdfunding’ tot stand kwam.

Echt geïnspireerde artiesten maken hun muziek niet omdat ze er geld mee willen verdienen, niet omdat ze beroemd willen worden, maar omdat de muziek door hen heen stroomt en er op gezette tijden gewoon uit moet. Zoals schilders niet zonder verf en doek kunnen en schrijvers niet zonder pen en papier. Zo ook zangers Odeke de Koning. Onder de naam Odyle Kingsly nam ze, begeleid door het London Philharmonic Orchestra, enige jaren terug het album Soul Of Gershwin op, waarmee ze bij de diverse landelijke radio- en televisiezenders hoge ogen gooide. Maar dat album was vooral een project van anderen, waarbij ze vooral was binnengehaald als ‘gezicht’ en als ‘stem’. Dat terwijl ze zelf zo veel muzikale ideeën had.

Zodoende stortte ze zich op de productie van haar eigen album. Een album waar naast bloed, zweet, tranen ook veel tijd en geld in gingen zitten. Om het album te realiseren werd een groep ‘believers’ aangesproken, mensen die in de muziek van Odeke geloofden en een financiële bijdrage wilden leveren. Het album zou je voor het gemak in het overkoepelende maar de lading zeker niet volledig dekkende hokje jazzpop kunnen plaatsen, maar Odeke tapt uit vele muzikale vaatjes. Waar albums die in eigen beheer zijn opgenomen vaak uitmonden in een rommelige ratjetoe aan stijlen, is op My Own Words duidelijk een lijn in het oog gehouden. Zoals de makers het zelf omschrijven ‘niet direct een cd in één stijl, maar wel een album met één sound’. En binnen die sound zijn zelfs Franstalige raps van gastrapper Reazun (Kyteman’s Hiphop Orchestra) en de meer opgefokte bijdragen van Gotcha!-boegbeeld E1 Ten enorm op hun plaats. Het is Odeke zelf die met haar prettig in het gehoor liggende stemgeluid de boel stevig bijeen houdt en dat maakt van My Own Words een erg aangename verrassing.

Tracklist My Own Words

  1. Like I Care
  2. My Own Words
  3. Blame It On Me
  4. Still Running
  5. Let’s Play
  6. Disconnected
  7. Running Wild
  8. Friends
  9. Waiting
  10. Freedom