×

Recensie

Alternative

12 september 2008

Oasis

Stop The Clocks

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Helter Skelter

Stop The Clocks Oasis Alternative 4.5 Oasis – Stop The Clocks Written in Music https://writteninmusic.com

De mannen van Oasis hebben een rustperiode van een jaar ingesteld en zullen pas aan het einde van 2007 weer met elkaar aan nieuwe nummers gaan werken. Een mooie kans dus om alle grote successen uit hun ruim ruim 10 jaar durende carrière eens mooi op een rij te zetten. Met het sublieme dubbel album Stop The Clocks, volledig door de mannen zelf samengesteld, wordt een fraai tijdperk afgesloten.

We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat er geen broertjes Gallagher waren. Vanaf het succes van hun allereerste single ‘Supernova’ halverwege de jaren 90 stonden ze voorop de muziek magazines en lieten ze luidruchtig weten wat ze van alles vonden. En hoe stupide hun teksten soms ook klonken en over hoe weinig hun beruchte ruzies onderling ook gingen, we namen het ze niet kwalijk. Wat wil je ook als je na zo’n geweldige debuutsingle ook nog eens met vervolgsingles als Rock n Roll Star, Cigarettes And Alcohol en vooral Live Forever komt? En als je een zo coherent en ijzersterk debuutalbum als Defenitely Maybe, met daarop dan ook nog eens het onvergetelijke Slide Away, weet uit te brengen? En als je daarna dat debuut gewoon nog een topt met je tweede album met de perfecte pop single Wonderwall als voorloper? En daarna ook singles als Don’t Look Back In Anger, Champagne Supernova en (What’s The Story) Morning Glory, als titelnummer van het gelijknamige tweede album, weet te produceren? En dan vergeet ik nog die geweldige extra tracks die altijd op hun EP’s stonden en die net zo de moeite waren als de singles zelf? Of is er soms twijfel over de kwaliteit van songs als het geniale The Masterplan of Half The World Away? Welnee! Die eerste jaren van Oasis waren absoluut top en brachten de meest relevante rock van de mid en laat jaren 90 voort.

Natuurlijk werden hun albums, na deze bijna perfecte eerste 2, wel wat minder (al kwam Don’t Believe The Truth wel weer heel erg dicht in de buurt), minder coherent ook, maar hun singles waren altijd ijzersterk. Songs als The Importance Of Being Idle en Go Let It Out hebben de tand des tijds, net als alle andere Oasis klassiekers die op Stop The Clocks staan zonder problemen doorstaan. Dat de band nu reeds ruim 10 jaar in de eredivisie van de popmuziek meedraait (een feit wat de voetbalminnende broers me in dank zullen afnemen) had niemand kunnen bedenken maar zolang hun muziek nog zo relevant klinkt kan dat nog jaren aan! Stop The Clocks is een van die weinige verzamelaars die songs bevat die je volop uitnodigen tot meezingen…brullen zelfs, die je luchtgitaar laten meespelen, je de stoerste poses laten aannemen of je gewoon vol verbijstering achterlaten. Een heerlijk geniale collectie!

Tracklisting Stop The Clocks:

CD 1:

 1. Rock’n’roll Star
 2. Some Might Say
 3. Talk Tonight
 4. Lyla
 5. The Importance Of Being Idle
 6. Wonderwall
 7. Slide Away
 8. Cigarettes & Alcohol
 9. The Masterplan

CD 2:

 1. Live Forever
 2. Acquiesce
 3. Supersonic
 4. Half The World Away
 5. Go Let It Out
 6. Songbird
 7. Morning Glory
 8. Champagne Supernova
 9. Don’t Look Back In Anger


 1. Rock 'n' Roll Star
 2. Some Might Say [Edit]
 3. Talk Tonight
 4. Lyla
 5. The Importance of Being Idle
 6. Wonderwall
 7. Slide Away [Edit]
 8. Cigarettes & Alcohol
 9. The Masterplan
 10. Live Forever
 11. Acquiesce
 12. Supersonic
 13. Half The World Away
 14. Go Let It Out
 15. Songbird
 16. Morning Glory
 17. Champagne Supernova
 18. Don't Look Back in Anger
 19. Morning Glory [Live]