×

Recensie

World

07 december 2012

Nusrat Fateh Ali Khan

Mustt Mustt

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Real World Records

Mustt Mustt Nusrat Fateh Ali Khan World 4.5 Nusrat Fateh Ali Khan – Mustt Mustt Written in Music https://writteninmusic.com

In de Gold Series van Real World mag Mustt Mustt van Nustat Fateh Ali Khan zeker één van de hoogtepunten genoemd worden. In ieder geval is het zeer experimentele album van de Pakistaanse meester van de Qawwali-sound zonder twijfel zijn magnum opus.

Nusrath Fateh Ali Khan werd gezien als de vaandeldrager van de Qawwali, een vorm van soefistische religieuze muziek uit Zuid-Azië. Hij verspreidde deze inspirerende muziekstijl over de gehele wereld en durfde daarbij steeds zijn eigen muzikale grenzen te verleggen. Nusrat was altijd op zoek naar nieuwe ideeën en luisterde veel naar andere muziekstijlen, met als doel het maken van tijdloze albums, die uitstekend combineerden met het traditionele repertoire.

Mustt Mustt is een ware multiculturele muziek-clash die het beste in de op het album aanwezige muzikanten naar boven haalt. Met instrumenten (en muzikanten) uit diverse continenten, waaronder een grote Braziliaanse drum, de surdu, de Senegalese Djembé, een tabla en harmonium uit India, aangevuld met keyboard, bas en geweldig gitaarwerk van producer Michael Brook, wordt flink geëxperimenteerd en geïmproviseerd, voornamelijk zonder tekst. De eerste twee nummers, de imponerende titeltrack en het prachtige Nothing Without You (Tery Bina) vormen hierop een uitzondering.

Ondanks de grote cultuur-en taalverschillen tussen de muzikanten uit Pakistan, Canada, West-Indië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten merkte producer Brook dat er totaal geen communicatie-problemen waren tijdens de opnamen. Of zoals hoofdrolspeler Fateh Ali Khan het treffend verwoorde: ‘ Muziek is een internationale taal, woorden zijn niet noodzakelijk om van mijn muziek te kunnen genieten’. En daarmee sloeg Nusrat de spijker op de kop want Mustt Mustt is een lust voor het oor, er gebeurt muzikaal te veel om op te noemen maar je word als het ware in de wonderschone wereld van de vertolkers gezogen en kan haast niet anders dan deze spannende trip in volle aanwezigheid ‘ervaren’.  Luister bijvoorbeeld naar de geweldige songs The Game, Taa Deem, Avenue of het meditatieve, verstillende Sea Of Vapours en Shadows. De bezwerende, geniale mix van Mustt Mustt door Massive Atack is de ultieme slagroom op deze wereldse muziektaart!

Tracklist Mustt Mustt:

 1. Mustt Mustt (Lost In His Work)
 2. Nothing Without You (Tery Bina)
 3. Tracery
 4. The Game
 5. Taa Deem
 6. Sea Of Vapours
 7. Fault Lines
 8. Tana Dery Na
 9. Shadow
 10. Avenue
 11. Mustt Mustt (Massive Attack remix)


 1. Mustt Mustt
 2. Nothing Without You (Tery Bina)
 3. Tracery
 4. The Game
 5. Taa Deem
 6. Sea Of Vapours
 7. Fault Lines
 8. Tana Dery Na
 9. Shadow
 10. Avenue
 11. Mustt Mustt (Massive Attack Remix)