×

Recensie

Alternative

21 oktober 2014

North Atlantic Oscillation

The Third Day

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

The Third Day North Atlantic Oscillation Alternative 3.5 North Atlantic Oscillation – The Third Day Written in Music https://writteninmusic.com

De opvolger van het fijne NAO-album Fog Electric uit 2012 is The Third Day. Het trio uit Schotland weet zich hierop weer redelijk binnen de lijntjes van het post-prog-genre te houden, maar proeft ook heel graag, en steeds vaker zo het lijkt, van het electronische muziekdomein. The Third Day is door de band zelf geproduceerd. Zanger, gitarist en toetsenist Sam Healy, de ‘main man’ van dit gezelschap uit Edinburgh, zegt hierover het volgende:

“Onze sound kenmerkt zich door gelaagdheid. Het is altijd moeilijk om de muziek in ons hoofd, de abstracte versie, om te zetten in iets concreets, de daadwerkelijke muziek. Bij onze vorige albums zijn mensen die uitdaging voor ons aangegaan en zij hebben steeds hun best gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Deze keer wilde ik proberen om het zonder hulp van buitenaf voor elkaar te krijgen. Hierdoor zijn we wel de objectiviteit van een buitenstaander kwijtgeraakt en ik ben er niet zeker van of we er nu wel in zijn geslaagd of niet. Als het niet gelukt is, kunnen we altijd nog achter een bureau gaan zitten.”

Sam Healy bracht twee jaar eerder een soloalbum uit onder de naam Sand, eveneens op het label Kscope. Dat was een persoonlijk uitstapje en gelukkig geen teken van bandmoeheid, want North Atlantic Oscillation heeft duidelijk niet stilgezeten de afgelopen periode.

The Third Day is een plaat die je in de eerste plaats eenvoudig in de oren klinkt en erg gemakkelijk wegluistert: fraaie muzikale landschappen, met hier en daar wat minder glooiende, soms behoorlijk piekende momenten, maar over het geheel genomen een prettig kabbelend, en heerlijk dromerig geheel. Toch zit er nog meer in The Third Day. Oplettende luisteraars kunnen zich verheugen op ingewikkelde ritmes en spannende maatsoorten, bewonderenswaardige zanglijnen, polyritmiek en de behoorlijk indrukwekkende drumpartijen van de heer Ben Martin.

Al met al is de nieuwe van North Atlantic Oscillation een goed album dat zeker de moeite waard is. Verwacht geen hitjes, geen openbaringen, maar wel een fijne luisterervaring en een uitgedokterd geluid. The Third Day kun je hier alvast beluisteren:

Tracklisting:

 1. Great Plains II
 2. Elsewhere
 3. August
 4. A Nice Little Place
 5. Penrose
 6. Do Something Useful
 7. Wires
 8. Pines of Eden
 9. Dust
 10. When to Stop


 1. Great Plains II
 2. Elsewhere
 3. August
 4. A Nice Little Place
 5. Penrose
 6. Do Something Useful
 7. Wires
 8. Pines of Eden
 9. Dust
 10. When to Stop