×

Recensie

Pop

17 oktober 2011

Positie 15 Jaarlijst 2011

Noel Gallagher's High Flying Birds

Noel Gallagher's High Flying Birds

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sour Mash Records

Noel Gallagher's High Flying Birds Noel; Gallagher Noel Gallagher's High Flying Birds Pop 4 Noel Gallagher’s High Flying Birds Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Noel Gallagher het meesterbrein achter Oasis wisten we natuurlijk allang, helemaal nadat eerder dit jaar het debuut van Beady Eye, de band van zijn broer Liam en de overgebleven Oasis leden, uitkwam. Dat album bevatte aanstekelijke rock ’n roll songs, die echter op de langere termijn niet echt wisten te beklijven. Noel heeft voor zijn solo debuutalbum songs geschreven die dat zeker wel doen.

Liam kon tijdens de laatste jaren van Oasis zeiken wat hij wilde, de door hem voor Oasis albums aangeleverde songs kwamen nog niet in de buurt van die van zijn broer. Noel hield de boel netjes door zijn broer credits te geven voor de aangeleverde songs maar zelf wist hij ook wel dat zijn songs nog steeds de Oasis sound optimaal bepaalden. Natuurlijk heeft zijn solo debuut, de kwaliteiten van een Oasis album, alleen was Oasis de band van gitarist/songschrijver Noel en frontman Liam en is dit overduidelijk een solo album van Noel. Hoewel The Beatles Noel’s grootse invloed op songschrijven zijn en blijven heeft hij Paul Weller als voorbeeld hoe je songs opneemt in diversiteit en klank en kleur.

Natuurlijk is een groot deel van de songs op Noel Gallagher’s High Flying Birds vintage Oasis. Luister naar de heerlijk bombastische album opener Everybody’s On The Run, Dream On en de fraaie ballad If I Had A Gun… doet zelfs de gloriedagen van Wonderwall in herinnering roepen. Ook een song als I Wanna Live in a Dream in My Record Machine, misschien wel de mooiste song van het album, en het fraaie Soldier Boy And Jesus Freaks liggen in de lijn van zijn songs van Oasis. Toch klinken de songs anders, relaxter. Alsof Noel het stevige rocken van Oasis achter zich gelaten heeft en juist in die sfeer past Noel’s stem perfect. Want het dient gezegd: Over het gehele album klinkt Noel zo goed als hij ooit op het voortreffelijke Don’t Look Back In Anger (van Oasis meesterwerk (What’s The Story) Morning Glory?) klonk.

Met de eerste single van het album, The Death Of You And Me, had Noel al laten horen een verfrissende nieuwe kant van zichzelf te laten zien. Maar ook met het dik groovende AKA… What a Life! en het erg goede en swingende AKA…Broken Arrow zet hij fijne nieuwe stappen. Ook het door glamrock gedreven Stranded On the Wrong Beach overtuigt. Natuurlijk is de nooit officieel uitgebrachte Oasis song Stop The Clocks een prima afsluiter van het album. De geweldige song werd opgenomen voor het Oasis album Don’t Believe The Truth (2004) maar op het laatste moment van de tracklisting gehaald. Ook verscheen de song, verrassend genoeg, uiteindelijk niet op de verzamelaar met de titel van de song. Stop The Clocks sluit het album toch nog even dik rockend af.

Noel Gallagher’s High Flying Birds is een erg fijn album. Het laat Noel de geweldige songschrijver van Oasis horen maar zeker ook genoeg nieuwe muzikale kanten van hem zien. Bij alles op dit album kun je horen dat deze man de vrijheid die hij nu solo heeft omarmd. En ondanks het gevoel dat hij in interviews aangeeft onzeker te zijn of het album aan zal gaan slaan, hoeft hij zich absoluut geen zorgen te maken. Noel Gallagher’s High Flying Birds is gewoonweg een prima album en volgens mij het begin van nog heel veel meer moois. 1. Everybodys on the run
 2. Dream on/ If i had a gun.
 3. The death of you and me
 4. untiled
 5. I wanna live in a dream
 6. AKA what a life
 7. Soldier boys and jesus freaks
 8. AKA Broken arrow
 9. (Stranded on) The wrong beach
 10. Stop the clocks
 11. Let the lord shine a light on me/ Alone on the rope.