×

Recensie

Rock

15 november 2013

Nickelback – The Best Of Volume

The Best Of Nickelback Volume 1

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Roadrunner Records

The Best Of Nickelback Volume 1 Nickelback Rock 3.5 Nickelback – The Best Of Volume 1 Written in Music https://writteninmusic.com

The Best Of Volume 1 van Nickelback is een verzamelalbum met de meest uiteenlopende songs die de Canadese rockband tussen 2001 en 2012 heeft gespeeld. Zo horen we onder andere klassiekers How You Remind Me, Too Bad, Never Again (2001, Silver Side Up), Figured You Out, Someday (2003, The Long Road) Rockstar, Photograph Savin’ Me (2005, All The Right Reasons) uit de beginjaren van Nickelback, maar ook nieuwer materiaal als This Afternoon (2010, This Afternoon), When We Stand Together (2011, When We Stand Together) en Lullaby (2012, Here And Now).

Het verzamelalbum, dat uit meer dan 73 minuten snoeiharde rock bestaat, is spijtig genoeg niet op een chronologische volgorde gesorteerd; we krijgen een willekeurige mix van diverse tracks voorgeschoteld die Nickelback in een periode van elf jaar heeft gespeeld. Onschuldig zul je denken, maar dit detail is zeker bij een The Best Of verzamelplaat van belang.

Een chronologische volgorde had er namelijk voor gezorgd dat cruciale veranderingen binnen de rockband ook muzikaal hoorbaar waren op het verzamelalbum. Het is bijvoorbeeld zowat algemeen bekend dat de rockband in elf jaar tijd een handvol drummers heeft versleten. De huidige drummer Daniel Adair (onder andere bekend van 3 Doors Down) volgt namelijk zijn beroepsgenoten Brandon Kroeger (1995 – 1997), Mitch Guindon (1997 – 1998) en Ryan Vikedal (1998 – 2005) op. Het is juist interessant om verschillende drummers te vergelijken met elkaar, om zo enige progressie in Nickelback te horen. Uiteraard wordt daar geen rekening mee gehouden vanuit de platenmaatschappij en het management, omdat zoiets alleen maar negatieve feedback oplevert. Verder heeft Silver Side Up, dat in totaal zeventien keer platinum werd in Canada, Verenigde Staten en Engeland, een volledige andere toon en invalshoek dan opvolgers All The Right Reasons en Dark Here And Now. De nummers afkomstig van deze platen staan op een willekeurige plaats.

Wat verder opmerkelijk is, is dat de eerste twee albums Curb (1996) en The State (1998) volledig worden genegeerd en we alleen Lullaby van het meest recente Here And Now uit 2011 horen. Feit is dat Lullaby de meest succesvolle track van het album is, toch heeft This Means War op één gestaan in de UK Rock charts en Bottoms Up op de tweede plaats in de Canadian Active Rock hitlijst. De terechte vraag is dan ook: wat verstaan we onder The Best Of?

Het verzamelalbum heeft daarom een minimale meerwaarde voor de eeuwige Nickelback fan. Noem het gerust een matige toevoeging aan de Nickelback platencollectie. maar voor diegene die een gering aantal of geen albums van de band in de kast heeft staan, is Volume 1 een redelijke aanrader.

Tracklisting The Best Of Nickelback Volume 1:

 1. Photograph
 2. How You Remind Me
 3. Burn It To The Ground
 4. Rockstar
 5. Savin’ Me
 6. Figured You Out
 7. Too Bad
 8. If Today Was Your Last Day
 9. Far Away
 10. Feelin’ Way Too Damn Good
 11. Someday
 12. Never Again
 13. Lullaby
 14. If Everyone Cared
 15. Gotta Be Somebody
 16. When We Stand Together
 17. Animals
 18. This Afternoon
 19. Something In Your Mouth