×

Recensie

Roots

07 mei 2014

Neal Black & The Healers

Before Daylight

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Dixiefrogs Records

Before Daylight Neal Black Neal Black & The Healers Roots 4 Neal Black & The Healers – Before Daylight Written in Music https://writteninmusic.com

Kennelijk is het de periode van het jaar dat in Europa wonende Amerikaanse bluesartiesten een album uitbrengen. Want naast de in Engeland wonende Marcus Miller heeft de in Frankrijk wonende Texaan Neal Black, samen met zijn Healers, ook weer een nieuw album uit; Before Daylight.

Black had al 10 jaar een goed lopende carrière in zijn thuisland toen hij tijdens een Europese tour besloot zijn heil in Frankrijk te zoeken. Inmiddels woont hij daar alweer ruim 20 jaar en brengt hij alweer zijn 9e album uit op het Franse Dixiefrog label.

Before Daylight bevat 10 tracks, 8 van de hand van Black en 2 covers: Mama’s Baby (Willie Dixon/Chester Burnett) en Goin’ Down The Road (traditional). Neal Black is gezegend met een heerlijke rauwe hese stem. Of komt het toch van de whisky? Opener Jesus & Johnny Walker geeft daarop misschien wel het antwoord want “A little bit of Jesus and Johnny Walker makes a better man” zingt hij, ondersteund door een lekkere diepe harp gepeeld door Bako Mikalian. Zijn Texaanse roots komen verder naar boven in Hangman’s Tree, een heerlijk countryrock nummer waarin ook de slide capaciteiten van Black goed te horen zijn, Texas Rock’n Roll horen we in afsluiter Dead By Now en Texas blues in Mama’s Baby. Maar dat hij meer kan dan zijn ‘Home State’ promoten horen we in American Dream, een lekker bluesnummer overgoten met een New Orleans sound. Titeltrack Before Daylight is voor mij een beetje de vreemde eend in de bijt. Rascall Flats meets Tom Waits. Countrypoprock met een rauwe stem. Maar die Tom Waits vergelijking komt toch wel het duidelijkst tot uiting in de slowblues Goin’ Down The Road.

Neal Black heeft weer een puik album afgeleverd. Zijn zoveelste! Natuurlijk heeft hij dat niet alleen gedaan want zijn begeleidingsband The Healers hebben natuurlijk een prominente rol. Zo horen we over het gehele album meerdere malen de prachtige harp van de eerder genoemde Bako Mikalian. Maar ook de keys van Mike Lattrell, die her en der ook verantwoordelijk is voor de mandoline en accordeon, en de rhytme sectie (Kris Jefferson– bass, Dave Bowler-drums en Randy H-akoestische rhythm gitaar) zorgen er voor dat alles klopt.

Tracklisting Before Daylight:

 1. Jesus & Johnny Walker
 2. Hanman’s Tree
 3. The Peace Of Darkness
 4. Mama’s Baby
 5. The Same Colour
 6. The Road Back Home
 7. Before Daylight
 8. Goin’ Down The Road
 9. American Dream
 10. Dead By Now


 1. Communication
 2. You're The Storm
 3. A Good Horse
 4. And Then You Kissed Me
 5. Couldn't Care Less
 6. Please Sister
 7. For What It's Worth
 8. Lead Me Into The Night
 9. Live And Learn
 10. Feathers And Down
 11. 03.45: No Sleep