×

Recensie

Rock

19 januari 2017

Positie 30 Jaarlijst 2017

Navarone

Oscillation

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Soulfood

Oscillation Navarone Rock 4 Navarone – Oscillation Written in Music https://writteninmusic.com

De binnenkomst van het Nijmeegse rockband Navarone mocht indrukwekkend genoemd worden. Met een retestrak, lekker vol geluid en overrompelende liveshows bulderden ze met hun eerste, in eigen beheer uitgebrachte album, A Darker Shade Of White op zak, een paar jaar geleden het Nederlandse muzieklandschap binnen. Met de opvolger Vim and Vigor werd progressie geboekt maar op een of andere manier bracht dat album niet de doorbraak die we hadden verwacht. Ondanks veel goede songs leek de band toch ook muzikaal zoekende. De met orkest opgenomen registratie A Date At The Chapel, de Navarone songs in een rustigere uitvoering, kreeg ook veel te weinig aandacht. De tijden van alles zelf doen leken de creativiteit op te slokken. Tijd om het roer om te gooien.

Met een Duits management werd een eerste goede en internationale stap gezet. De door hen aangeraden move naar het Duitse platenlabel Rodeostar, was een goede tweede. Navarone heeft er sterke troeven mee in handen en de rust van die nieuwe basis heeft de band aangezet om gelijk ook maar met hun beste album op de proppen te komen. Want daar kunnen we gelijk maar beter duidelijk over zijn: Oscillation is niet alleen het beste Navarone album tot nu toe maar mag tegelijkertijd een van de allerbeste Nederlandse rockalbums in heel, heel lange tijd genoemd worden. Een album van internationale allure.

Dat de band een ideale rockvorm heeft gevonden, doorspekt van folk, blues en zelfs prog, mag al vanaf hun eerste album duidelijk zijn, maar ze worden er steeds maar beter in deze in nog idealer vorm te gieten. Tegelijkertijd weten ze dan ook nog even een aantal slimme singles te schrijven. Geweldige songs als Snake, Lonely Nights, Showtime, Step By Step en Soon I’ll Be Home zijn zowel super catchy als dik rockend en vol slimme hooks zodat ze zo de radio op kunnen, als de Nederlands radio sowieso nog rock zou draaien natuurlijk…

Maar het zijn juist songs als Free Together, Shadow, Chrome en het overweldigende Days of Yore die de band zo super interessant maken. Luister naar Free Together en hoor de ongelooflijke progressie die de band heeft gemaakt. Dat ze naast stevig rocken ook konden ontroeren wisten we al maar deze song bewijst dat nogmaals in volle glorie. Akoestisch ingezet en opgebouwd vol sterke samenzang en uitgebouwd naar een vet vol arrangement in een zinderende climax die zowel ambitieus als super doeltreffend klinkt. Luister! Dit is nog maar track 4 van het album. Veel bands zouden een moord voor zo’n song in hun hele oeuvre doen.

Shadow, lekker zwaar en donker ingezet laat ook de progressie in volle vaart horen. Wat bouwt deze song ook weer op naar een superknap tussenstuk en wordt er daar vandaan uitgebouwd tot een verpletterende finale. Fantastisch gespeeld ook en wat een supervette productie. Chrome is ook zo’n super slimme rocksong. Akoestisch in opbouw, met wederom erg fraaie samenzang (sowieso het punt van grote vooruitgang op dit album), maar dan plots die vertraging en fascinerende tegelijk ijzersterke uitbouw maakt ook Chrome een ijzersterke song. Tja… en dan moeten we Days of Yore nog krijgen. Dat is Navarone in een absolute bloedvorm. Beter gaan we de band niet krijgen (…of misschien stiekem nog wel???). Over Days Of Yore kan ik straten vol schrijven maar het beste kun je die songs gewoon maar gaan beluisteren. Alleen die ongelooflijke solo al, volvet vanaf het eerste moment opgepakt en tot grote hoogten uitgebouwd! Navarone laat me met Days of Yore ademloos achter.

Het is opvallend hoe Oscillation met elke song op je ingroeit. De opbouw van het album is uitstekend en de songs worden steeds maar boeiender. Waar het eerste gedeelte van het album nog wat kortere songs kent duikt de band op het tweede gedeelte de diepte in en zijn de wat langere songs te horen. Het is daar waar de band de doorslaggevende indruk maakt. Want ook een geweldige song als Unmistakeably Everything en de erg fraaie albumafsluiter Don’t Belong mogen zeker niet onvermeld blijven.

Met Oscillation heeft Navarone het album afgeleverd waarvan we droomden dat ze die zouden maken. Tot nu was Navarone vooral een strak rockende band met een aantal geweldige songs en een zanger met een bovennatuurlijk gezegende rockstem. Op Oscillation komt alles samen. De band klinkt beter dan ooit, alsof ze zich hebben opgetrokken aan die buitengewone rockstem, en buiten zichzelf zijn getreden. Meer dan ooit is Navarone nu een band waarin elke muzikant een rol heeft waar de ander zich aan op kan trekken. Iedereen stuwt de ander naar grote hoogte.

Oscillation is zo’n album dat maar heel weinig in Nederland gemaakt wordt. Een fascinerend ambitieus album van eigen bodem dat zo ijzersterk is tegelijk zo internationaal klinkt dat het wel heel raar moet lopen dat het niet heel snel de wereld gaat veroveren. Het zou meer dan terecht zijn! 1. Snake
 2. Lonely Nights
 3. Showtime
 4. Free Together
 5. Soon I'll Be Home
 6. Shadow
 7. Step By Step
 8. Chrome
 9. Unmistakably Everything
 10. Days Of Yore
 11. Don't Belong