×

Recensie

Alternative

27 maart 2020

Nap Eyes – Snapshot Of A

Snapshot of a Beginner

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Jagjaguwar

Snapshot of a Beginner Nap Eyes Alternative 3.5 Nap Eyes – Snapshot Of A Beginner Written in Music https://writteninmusic.com

Het Canadese, uit Halifax afkomstige, Nap Eyes werd tot nu toe neer gezet als een prima band, maar zonder een duidelijk eigen geluid. Een meer dan terechte constatering, welke zeker van invloed is geweest in het proces voorafgaande van hun vierde plaat Snapshot of a Beginner. Het ziet er daadwerkelijk naar uit dat Nigel Chapmans zijn eigen vocale communicatiemiddel heeft gevonden, en niet meer geforceerd te werk gaat om zich nog langer te richten op zijn grote voorbeelden.

Het is natuurlijk prachtig dat de muzikale idolen overduidelijk geëerd worden op het tikkeltje ontregelde Whine Of The Mystic en het meer rustig in balans zijnde Thought Rock Fish Scale. Bij I’m Bad Now wijkt Nap Eyes al iets van die formule af, al lijkt het er op dat ze nog steeds alleen de beroemde bananenelpee in de platenkast hebben staan. Ze wagen zich voorzichtig aan wat countryrock, maar verder overheerst de lichte psychedelica. Nu is er dan netjes na een terugkomende termijn van twee jaar Snapshot of a Beginner. Nigel Chapmans concentreert zich een stuk beter op zijn vocalen, en wil nog sporadisch omschakelen naar de praatzang van weleer.

De muzikale landschaprijke gitaarpartijen op So Tired waaien door de luidsprekers heen en laten een minder hoekig geluid horen. Prachtig psychedelisch vervolgd door het hemelse sixties gehuil uit datzelfde instrument. Niet alleen op muzikaal vlak een zoektocht, ook lijkt de zanger zichzelf in de spiritualiteit hervonden te hebben. Alleen al met deze mooie opener zetten ze al het vorige werk ver weg in een donkere schaduw. Zo vol in het zonlicht laten ze horen waartoe ze in staat zijn. Dit niveau hebben we eerder niet bij Nap Eyes gezien.

Het zomerse karakter straalt een en al luiheid uit, waardoor het allemaal best gemakkelijk over dreigt te komen. Waarom onnodig werk verrichten en de basis verloochenen tot een nulpunt. Dit is hoe Nap Eyes nu in het leven staat, en dat voelt verdomd lekker aan. Onderschat Brad Loughead niet, die de ruimte volledig benut. Hij heeft zoveel prachtige spanningsbogen ontdekt, welke hij aangenaam op zijn gitaar weet te herproduceren. Op volle kracht laat hij je wegglijden in het lang uitgerekte Real Thoughts. Het nineties gekleurde If You Were in Prison is een pakkende voltreffer, waarbij het volume flink omhoog geschroefd wordt.

En daarmee laat de band direct hun veranderingsproces gelden. De aandacht ligt veel meer op de dromerige gitaaraccenten die er een soepeler vervolg aan geven. De zang voelt zich hier prima op het gemak, wat nog het beste te ervaren is door het ontspannen sfeertje. Er hangt een vleugje saaiheid omheen die niet verveelt, maar juist goed bevalt. Alsof de band in relaxmodus liggende op sofa’s op zoek is gegaan naar inspiratie. In plaats van dit volledig uit te bouwen, brengen ze de tracks juist in die puurheid op de plaat. 1. So Tired
 2. Primordial Soup
 3. Even Though I Can’t Read Your Mind
 4. Mark Zuckerberg
 5. Mystery Calling
 6. Fool Thinking Ways
 7. If You Were in Prison
 8. Real Thoughts
 9. Dark Link
 10. When I Struck Out on My Own
 11. Though I Wish I Could