×

Recensie

Alternative

24 maart 2017

Mount Eerie

A Crow Looked At Me

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: P.W. Elverum & Son

A Crow Looked At Me Mount Eerie Alternative 4 Mount Eerie – A Crow Looked At Me Written in Music https://writteninmusic.com

A Crow Looked At Me, het nieuwe werkstuk van Mount Eerie, verdient helemaal uw aandacht. Rode draad doorheen dit album is dood en verlies. Vandaar ook het veelvuldige opduiken van donkere, trieste beelden en dito symboliek als kraaien. Dat het album überhaupt verschijnt, is op zichzelf al een klein mirakel. Na het overlijden van Phil Elverums’ geliefde aan de gevolgen van kanker, zou je immers ergens verwacht hebben dat hij de muziek definitief voor bekeken zou houden. Niet, dus. Elverum ging aan de slag in dezelfde kamer waar het leven van Geneviève Elverum ophield.

Het album is een blik in de gedachtenwereld van iemand wiens bestaan helemaal overhoop gehaald werd. Al snel was er de noodzaak om dat alles een uitweg te geven, via tekst en muziek. De liedjes op dit album zijn een ode aan haar bestaan. Want ook al is Geneviève er niet meer, haar bestaan heeft ertoe gedaan, niet in het minst voor Phil en hun beider kind.

Het is een heel erg open verslag van iemand die zich vasthoudt aan talloze herinneringen. Muzikaal gezien valt de spartaanse soberheid op. Heel kaal en ingetogen laat Elverum verstaan dat het verlies meer dan aanzienlijk is. Dat hoor je al van bij opener Real Death waarin duidelijk gemaakt wordt dat “all poetry is dumb”. De wereld lijkt betekenisloos. Besluit: “I don’t want to learn anything from this / I love you”.

Referentiepunten zijn de kale, introverte songs van Smog en Bonnie Prince Billy. Ook zij slagen erin om zo openhartig te zijn. Neem Seaweed maar: dochter is anderhalf jaar oud, zij – Geneviève – is inmiddels elf dagen wijlen. Zij zijn alles wat in het bereik van Phils’ blik ligt, vrijwel het enige houvast.

Of beluister het pakkende Ravens, een door rudimentair akoestisch gitaarwerk gedomineerd stuk dat als achtergrond dient voor het pikdonkere rouwverhaal. Want daar gaat A Crow Looked At Me over, over de omgang met herinnering, over verlies, rouw, eenzaamheid (Emptiness pt 2) en houvast. Wat je als luisteraar treft is de berustende schoonheid die ervan uitgaat.

Een van de hoogtepunten is Forest Fire dat de inhoudelijke diepte goed illustreert. Immers: “I watched the calendar bulldoze”. De dagen gaan verder, maar het is ontzettend moeilijk om er nog betekenis aan te ontlenen. Zeker als vrijwel alles herinnert aan een gedeeld verleden. Er is het hopeloze (“there is no end”) dat uit de song spreekt. Elverum tokkelt wat op zijn gitaar en laat de woorden erg spontaan vloeien (“I reject nature. I disagree”).

A Crowd Looked At Me is allerminst een vrolijke plaat, maar wel een die je koud bij de lurven pakt, net door de erg herkenbare emoties (When I Take The Garbage Out At Night). Rauwe emoties en dito teksten op een erg openhartig album. Dit is geen album dat je voor je plezier opzet, maar het is ontzéttend moeilijk om niet geraakt te worden door de immense schoonheid die ervan uitgaat. “Look at me. Death is real”, zo luidt het in My Chasm. Finaal is er die kraai die opduikt: “are you dreaming about a crow / and there she was”. 1. Real Death
 2. Seaweed
 3. Ravens
 4. Forest Fire
 5. Swims
 6. My Chasm
 7. When I Take Out The Garbage At Night
 8. Emptiness, Pt. 2
 9. Toothbrush / Trash
 10. Soria Moria
 11. Crow