×

Recensie

Alternative

17 januari 2013

Most Unpleasant Men

Most Unpleasant Men

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Cubicle Records

Most Unpleasant Men Most Unpleasant Men Alternative 4 Most Unpleasant Men – Most Unpleasant Men Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar na debuutalbum Nothing Moves Slower komt Most Unpleasant Men (nu vijf mannen en één vrouw) met een titelloze opvolger. Wat meteen opvalt is dat er meer gebruik is gemaakt van elektronische toetsen en drums en dat er meer uptempo songs op staan en dat er één thema overheerst: sleur. Het geheel klinkt bovendien frisser, fantasierijker en krachtiger dan het debuut.

De plaat opent met een erg lekkere tune getiteld Everybody Does. Het lied gaat over de moeilijkheden in het dagelijkse leven waar eigenlijk iedereen mee kampt. “He’s gotta lotta things on his mind, but everybody does” zingt zanger Joram Tornij. Ook Fall Of The City draait om de dagelijkse sores van de moderne mens. Man is een kalme track waarin Tornij een man met een midlife crisis bemoedigend toezingt dat hij uit zijn saaie sleur kan stappen.

Elekrostamper Hole In The Ground dealt met dezelfde shit als de eerste songs en geeft genoeg spreekwoordelijke kracht om uit die shit te stappen. Tornij zingt als een robot en zo voelt ‘ie zich waarschijnlijk ook als ‘ie de tekst zingt. Er is nog meer fijns: het spookachtige Stairs heeft een Phoenix-achtige beat en een treurige tekst over een man die uit een saaie relatie wil breken. Weer die sleur die doorbroken moet worden. Dead Cat verhaalt – je raadt het al – over een dode kat. Hij is niet van hem, maar toch, hij is dood. En hij ligt voor z’n huis. Briljante simpelheid en briljante deuntjes.

Dit tweede album is dankzij de enorm gelaagde teksten en instrumentatie een album waarop heel veel te ontdekken valt. Het vergt veel luisterbeurten voor je alle schoonheid in je hebt opgenomen en verwerkt. Maar dat is zeker niet onplezierig. Vanavond (of later) kun je de band live zien. Ga dat zeker doen.

Livedata

 • Zondag 30 december: Gigant, Apeldoorn (try-out)
 • Vrijdag 4 januari: So What, Gouda (try-out)
 • Zaterdag 5 januari: Patronaat, Haarlem (try-out)
 • Donderdag 17 januari: Tivoli Spiegelbar, Utrecht (album release)
 • Donderdag 7 februari: Velvet, Rotterdam (instore)
 • Vrijdag 8 februari: Rotown De Unie, Rotterdam
 • Zaterdag 23 februari: Concerto, Amsterdam (instore)
 • Dinsdag 26 februari: Paradiso, Amsterdam
 • Woensdag 27 februari: Luxor Live, Arnhem


 1. Everybody Does
 2. Fall Of The City
 3. Man
 4. Hole In The Ground
 5. Hippie
 6. Stairs
 7. It Ticks
 8. Dead Cat
 9. Doorsteps
 10. Blankets
 11. Alibi
 12. This Is It
 13. Not That Kind