×

Recensie

Pop

13 maart 2014

Miss Montreal

Irrational

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: 8Ball

Irrational Miss Montreal Pop 3.5 Miss Montreal – Irrational Written in Music https://writteninmusic.com

Dingen doen die je niet zou doen als je je verstand laat spreken. Roos-Anne Hans (kortweg Sanne Hans) heeft er vermoedelijk veel mee te maken de laatste tijd.

You make me feel completely irrational

and it feels insanely so natural

Sanne is ofwel heel erg verliefd of ze kan zich heel goed verplaatsen in mensen die in deze mooie lente de vlinders in de buik hebben. Liefst zes van de elf tracks op haar nieuwe album gaan over verliefd zijn en verliefd worden. Irrational is niet voor niets te titeltrack. In alle gevallen schreef ze die teksten weer zelf. Niet alleen overigens, maar samen met Nate Campany, de songschrijver voor wie ze naar Los Angeles vertrok om samen te schrijven. Hij werkte al met de Backstreet Boys en Ilse DeLange. Waar Ilse na anderhalf decennium countryrock in haar jongste werk meer de popkant op is gegaan (dat wil zeggen voor haar Common Linnets-move) kiest ook Sanne Hans op dit album voor meer pop.

Tegenover alle vlinders die uit de teksten opfladderen, rekent Sanne Hans ook af met wat minder gelukkig verlopen, en inmiddels beëindigde relaties. Als Done With You inderdaad over één persoon gaat, weet die bij deze waar hij aan toe is.

Cause you went too far

To come back this time

I can see it in your eyes

You have crossed a line

So I’m moving on

Nothing left to do

You can see it in my eyes

I am done – done with you

Meer pop dus op dit album, al is de rockchick nog wel te horen in Army In My Head, dat een paar stevige uithalen van ‘La Hans’ bevat. In Irrational (de song) is de rock ver te zoeken en klinkt een zonnige eighties-beat. Heavy Heart, met een vrolijk Who-oh-oh-oh-oh-refrein doet qua sfeer denken aan Just A Flirt, de debuuthit uit 2008. Dit staat muzikaal mijlenver af van Say Heaven Say Hell, de single die in januari al aan dit album voorafging als titelsong van John de Mol’s reallife-project Utopia.

De veronderstelling dat De Mol Miss Montreal aan wereldbekendheid zou helpen door juist hen de titeltrack te laten uitvoeren, lijkt voorlopig niet uit te komen. Op het album is deze single ook enigszins een vreemde eend in de bijt. Voor zowel de tekst als voor de muziek zijn dan ook andere mensen verantwoordelijk dan voor de rest van de plaat.

Over vreemde eend in de bijt gesproken: werkelijk opvallend is het slotnummer van het album, dat hoewel het gewoon bij de Tracklisting behoort het karakter van een bonustrack heeft. Dit is een live opgenomen een cover van Moonlight Shadow van Mike Oldfield uit 1983. Sanne (1984) herinnert zich vanuit haar vroegste jeugd dat ze dit op de achterbank in de auto fonetisch zat mee te zingen. Op het album zingt ze het samen met haar moeder. Vertederend.

Tracklisting Irrational:

 1. Top Of The World
 2. Heavy Heart
 3. Say Heaven, Say Hell
 4. Done With You
 5. Good To Go
 6. Irrational
 7. Craziest
 8. Tututu
 9. Together
 10. Army In My head
 11. Moonlight Shadow (+ Dorethee Spijker – LIVE)