×

Recensie

Alternative

01 mei 2015

Mini Mansions

The Great Pretenders

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Caroline

The Great Pretenders Mini Mansions Alternative 4 Mini Mansions – The Great Pretenders Written in Music https://writteninmusic.com

Het grappige van al die mega-platenmaatschappijen van tegenwoordig is dat ze allemaal wel één of meer klassieke poplabels uit de jaren zestig of zeventig hun in catalogus hebben. Zo liet Morrissey, medio jaren negentig onder contract bij BMG, zijn vinylalbums persen op het oranje RCA-Label uit de jaren zeventig. Want dat was – en is- eigendom van BMG.

The Mini Mansions, een trio uit Los Angeles met bassist Michael Schuman van Queens Of The Stone Age, brengt platen uit bij Universal. Die hebben bijvoorbeeld alles van Capitol in de kast staan. Sinatra dus, Steve Miller en The Beach Boys. Op hun nieuwe single Any Emotions doet Brian Wilson mee als gastvocalist. Leuk geintje. Wilson als gast op je plaat anno 2015 is een eer vanwege de legende waarmee je het vinyl deelt, de kans dat hij het geheel muzikaal naar een hoger plan tilt, is vrij klein. Ook hier gebeurt dat niet. Maar de groep heeft de gimmick nog wel even wat verder doorgetrokken door Any Emotions uit te brengen op een vinylsingle met het Capitol-logo uit de jaren zestig en in een hoesje met de opmaak Capitol-singles destijds ook verschenen.

Het album waarop Any Emotions staat, laat horen dat Wilson en Phil Spector in hun glorietijd van invloed op het drietal zijn geweest. Niet dat hier nu een ‘wall of sound’ is te horen, de groep houdt wel van een gelaagde productie en veel koortjes. Verder zijn de refreinen zeer snel meezingbaar (opener Freakout! bijvoorbeeld). Ook leuk: in Creeps luisteren we ineens naar T-Rex anno 1972. Niet alleen in de gitaarintro, ook in de zangstijl.

The Great Pretenders is muzikaal veelzijdig, al zijn sommige invloeden makkelijk aan te wijzen: de new wave, de glitterrock met name. De debuutplaat van het trio liet meer jaren zestig-invloeden horen, op de nieuwe plaat is duidelijk dat de groep ook de voorbije vijf decennia tot zich heeft genomen en ermee aan de slag is gegaan. Die wave en glitter hebben maar een klein aandeel in het bonte geheel dat The Mini Mansions je voorschotelen. Het mag als een verdienste van het drietal gezien worden dat de bijdragen van Brian Wilson en Alex Turner (Arctic Monkeys) niet nodig waren om het album ‘op te tillen’. 1. Freakout!
 2. Death Is A Girl
 3. Creeps
 4. Fantasy
 5. Any Emotions
 6. Vertigo
 7. Honey, I'm Home
 8. Mirror Mountain
 9. Heart Of Stone
 10. Double Visions
 11. The End, Again