×

Recensie

Jazz

27 mei 2024

Million Seller

Million Seller

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Million Seller Million Seller Jazz 4.5 Million Seller – Million Seller Written in Music https://writteninmusic.com

Alles wat multi-instrumentalist Matt Calvert maakt is de aandacht volop waard. Of dat nu zijn werk met het baanbrekende Three Trapped Tigers (met drummer Adam Betts en toetsenman Tom Rogerson) of het revolutionaire Strobes is, of zijn soloprojecten zoals Typewritten. Hij is dan wel in eerste instantie gitarist maar hij gebruikt zijn instrument als klankkast voor veel meer.

Million Seller is het nieuwe project waar Calvert, toetsenmannen Ståle Storløkken en Matthew Bourne, percussionist Sam Wilson en drummer Dave Smith als basisband en sabar- en djembespeler Mamadou Sarr en koraspeler Kadialy Kouyate prominent in de sound zitten. Inspiratie vond Calvert bij  Herbie Hancock’s Mwandishi group waar Hancock in 1971het baanbrekende Mwandishi album mee maakte.

Inspiratie in de zeer vrije zin. Reeds bij Ostinato – Intro, het openingsstuk van de plaat, hoor je weliswaar de kora prominent maar ook aan electronic verwante, ingenieus gestructureerde beats, die vervolgens in het daarop volgende en langgerekte Hornets lekker uit de bocht vliegen, net als alle andere elektronica de Calvert en Storløkken uit hun apparaten halen.

Dat Calvert weet hoe je over the top electronicaplaten moet maken, heeft zonder meer te maken met wat hij met Betts en Rogerson doet met Three Trapped Tigers, maar zeker ook in zijn samenwerkingen met Goldie en Squarepusher (hij behoorde tot de livebands). Daarnaast kent Calvert als muziekmaker geen grenzen en flikkert hij alles wat lekker en vooruitstrevend klinkt dwars door elkaar. Luister maar naar het overrompelende Sleepless Giant. De titel van die track zegt echt alles.

Million Seller (prachtige bandnaam en albumtitel voor een album dat dit zeker nooit gaat doen …) is een waanzinnige exploratie in sound. Vrijwel elke track knalt genadeloos uit je speaker of vult je huiskamer met fraaie en warme geluiden. Want naast die door electronic beats gedreven knaltracks is er genoeg ruimte voor rust en atmosfeer.

Million Seller is een dijk van een album. Uitdagend (ik had alle letters net zo gemakkelijk groot kunnen schrijven), avontuurlijk en super intrigerend. De plaat stuitert echt alle kanten op. Van de sfeerrijke akoestische en electronic balans in Water Torture naar het naargeestig donkere Hidden Deeper en het al even zware Ostinato – Witch Doctor Gleason om vervolgens met You’ll Know When You Get There en de titeltrack naar de atmosfeer op te stijgen.

Fijne vraag is: Wat zou Hancock hiervan vinden? Zelf zijn hele muzikale leven zoekend naar nieuwe muzikale vondsten denk ik dat hij dit Million Seller, die zijn avontuurlijke reis met Mwandishi hier opnieuw uitvinden, zijn volle goedkeuring zou geven. 1. Ostinato - Intro
 2. Hornets
 3. Sleepless Giant
 4. Hidden Shadows
 5. Rainmaker
 6. Ostinato - Rituals
 7. Water Torture
 8. Hidden Deeper
 9. Ostinato - Witch Doctor
 10. Ostinato - Reprise
 11. You'll Know When You Get There
 12. Million Seller

Kant A:

 1. Ostinato - Intro
 2. Hornets
 3. Sleepless Giant

Kant B:

 1. Hidden Shadows
 2. Rainmaker
 3. Ostinato - Rituals
 4. Water Torture

Kant A:

 1. Hidden Deeper
 2. Ostinato - Witch Doctor
 3. Ostinato - Reprise
 4. You'll Know When You Get There
 5. Million Seller