×

Recensie

Pop

01 oktober 2017

Miley Cyrus

Younger Now

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Younger Now Miley Cyrus Pop 3.5 Miley Cyrus – Younger Now Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe kan iemand die nog geen 25 jaar oud is zich alweer jonger voelen? Tsja, voor ons gewone stervelingen is dat een amper te beantwoorden vraag. Als je in ‘the fast lane’ leeft, heb je er op jonge leeftijd vaak al meerdere levens op zitten. Miley Cyrus kan dat beamen. Op Younger Now klinkt ze in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden niet meteen een stuk jonger, maar ze is wel weer terug bij de basis.

Het is bijzonder om te zien hoe mensen die op jonge leeftijd tot wereldsterrendom zijn gekatapulteerd zich ontwikkelen. Er zijn er maar weinig die de druk kunnen dragen. Of het nu een Michael Jackson was die nooit volwassen is geworden, tot een Britney Spears die een publieke meltdown kreeg of een Justin Bieber die tegenwoordig met zichtbare desinteresse op het podium staat. Om er slechts een paar te noemen. Het heeft er lange tijd op geleken dat Miley Cyrus ook op het punt van imploderen stond. Als dochter van countryster Billy Ray Cyrus was ze al bekend met ‘het wereldje’. Door de Disney-serie Hannah Montana werd ze een wereldster en een jaar of vijf terug begon ze zich aan dat brave Disney-imago te ontworstelen door zich met haar tong vrijwel continue uit haar mond hangend zowel haar eigen seksualiteit als (soft)drugsgebruik te verheerlijken. In Wayne Coyne van The Flaming Lips vond ze zielsverwant en de innige band tussen de twee maakte dat haar vorige album zo’n psychedelisch rariteitenkabinet was, dat haar label het niet eens uit wilde brengen.

Cyrus heeft zichzelf echter weer bijeen geveegd en op Younger Now gaat ze een vierde levensfase in. Eentje waarin ze overduidelijk – getuige de teksten op het album – gelukkig en nuchter in het leven staat. Het rustige vaarwater van single Malibu is tekenend. Younger Now is een popalbum waarop Cyrus teruggrijpt op de country-roots waarmee ze is grootgebracht en die combinatie gaat haar prima af. Wat in al die jaren onveranderd is gebleven, is het erg aangename stemgeluid van Cyrus. Een beetje hees, een ‘snik’ er in en enorm krachtig. Die stem maakt ook Younger Now wederom de moeite van het luisteren waard. Muzikaal zit het ook allemaal heel prettig in elkaar. De ingehouden honkytonk van Week Without You of het klein gehouden I Would Die For You laten horen dat ze niet alleen gaat voor werk dat de achterste rijen van grote arena’s moet kunnen bereiken.

Onderwijl hoor je tussen de regels door ook Cyrus’ eigen commentaar op de periode die achter haar ligt. “Feels like I just woke up | Like all this time I’ve been asleep”, zo zingt ze in de titeltrack. “Even though it’s not who I am | I’m not afraid of who I used to be”. Tegen het eind in het nummer She’s Not Him bedankt ze de vrouw met wie ze min of meer (maar toch niet helemaal) een relatie had toen haar inmiddels weer gelijmde relatie met acteur Liam Hemsworth was gestrand door haar rare gedrag. “You gave me things, you can’t buy back with money (…) Even though we’ve gone to outer space | Still no way you can take his place”. Dat nummer is binnen het album relevant omdat het Hemsworth is die (zonder dat hij bij naam wordt genoemd) verder de inhoud van Younger Now lijkt te bepalen. “I never would’ve believed you if three years ago you told me I’d be here writing this song”, zo klinkt het in Malibu en het lijkt er op dat Cyrus zichzelf na een aantal jaar waarin ze zichzelf verloren was weer definitief heeft herpakt. De verliefdheid maakt echter ook dat er af en toe een rijmelarij van lik-me-vestje in het werk terugkomt. Juist, de woorden ‘you’ en ‘blue’ rijmen op Malibu. Zulk soort open deuren zitten er wel vaker in het werk en dat maakt dat Younger Now op tekstueel vlak niet bepaald een hoogvlieger te noemen is. Maar als geheel is Younger Now echter gewoon een heel fijn popalbum met her en er een countrysausje voor de pit (Rainbowland, het olijke duet met levende legende Dolly Parton moeten we zeker ook even noemen) en het is goed om te constateren dat Miley de boel weer op de rit heeft. Als ze op een volgend album het beste uit de gekheid van haar Miley Cyrus & Her Dead Petz weet te destilleren en dat koppelt aan het geluid van Younger Now, kan daar best eens een klassieker uit gaan rollen.

Miley Cyrus – Younger Now

 1. Younger Now
 2. Malibu
 3. Rainbowland (w/ Dolly Parton)
 4. Week Without You
 5. Miss You So Much
 6. I Would Die For You
 7. Thinkin’
 8. Bad Mood
 9. Love Someone
 10. She’s Not Him
 11. Inspired


 1. Younger Now
 2. Malibu
 3. Rainbowland
 4. Week Without You
 5. Miss You So Much
 6. I Would Die For You
 7. Thinkin'
 8. Bad Mood
 9. Love Someone
 10. She's Not Him
 11. Inspired