×

Recensie

Alternative

20 juli 2011

Miles Kane – Colour Of The

Coulour Of The Trap

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Coulour Of The Trap Miles Kane Alternative 4 Miles Kane – Colour Of The Trap Written in Music https://writteninmusic.com

Typisch Brits, met her en der een rafelrandje. Zo is Colour Of The Trap van Miles Kane het best te omschrijven. Een debuut waarmee Kane eindelijk onder eigen naam in het zo verdiende spotlicht stapt.

Toen in 2008 het debuut van The Last Shadow Puppets verscheen, werd dat door velen weggezet als een veredeld solo-uitstapje van Arctic Monkeys-boegbeeld Alex Turner. Het was weldegelijk een tweemansproject, maar die ‘andere’ schaduw pop was gewoon nog niet zo bekend. Miles Kane (die ‘andere’ dus) was op dat moment nog min of meer bekend van zijn bandje The Rascals, dat een beetje in de marge bleef ploeteren omdat met name de Britse pers hen gewoonweg geen kans gunde. Kane verliet die band een jaar of twee geleden en debuteert nu solo met zijn Colour Of The Trap. Een album waarmee hij wel eindelijk naam mee voor zichzelf kan maken.

Kane lijkt dat aanvankelijk in dezelfde lijn te doen als het bandje dat hij verliet, want de venijnige en puntige opener Come Closer zou zo op het debuut van The Rascals afkomstig kunnen zijn. Dat geldt overigens ook voor het even ronkende Inhaler. Maar het album gaat veel breder en neigt geluidstechnisch uiteindelijk het meest naar sixties pop. Kane pikt dat geluid in de beste Britse traditie op door opzichtig leentjebuur te spelen bij anderen, zonder dat het overigens naar plagiaat neigt. Hij weet gewoon heel goed de sfeer op te roepen die andere artiesten (met name John Lennon in zijn solo uitingen, Lee Hazelwood en Marc Bolan) in hun hoogtijdagen wisten te produceren en geeft er een eigentijdse draai aan. Met als muzikale hoogtepunten het pakkende, licht psychedelische Rearrange, de daadwerkelijke trip die Kingcrawler heet en het duet met actrice Clémence Poésy, Happenstance.

Bij bestudering van de kleine lettertjes in het cd-boekje wel duidelijk dat Miles Kane ‘solo’ wel met een kleine korrel zout genomen moet worden. Zo heeft Alex Turner met schrijfbijdragen op zes van de twaalf tracks nog steeds een dikke vinger in de pap, waardoor je afvraagt of ze een tweede The Last Shadow Puppets album hebben laten schieten om Kane op eigen kracht te laten stralen. Verder hebben onder meer Gruff Rhys (Super Furry Animals), Noel Gallagher (Oasis) en producers Dan Carey (The Kills, Crystal Fighters) en Dan The Automator (Gorillaz, Kasabian) in meer of mindere mate bijdragen geleverd. Maar goed, het resultaat is erg aardig en gaat met nog geen 40 minuten speeltijd nergens vervelen. Dat is het enige wat uiteindelijk echt telt natuurlijk en derhalve is Colour Of The Trap een erg geslaagd solodebuut te noemen.

Tracklist Colour Of The Trap:

 1. Come Closer
 2. Rearrange
 3. My Fantasy
 4. Counting Down The Days
 5. Happenstance
 6. Quicksand
 7. Inhaler
 8. Kingcrawler
 9. Take The Night From Me
 10. Telepathy
 11. Better Left Invisible
 12. Colour Of The Trap


 1. Come Closer
 2. Rearrange
 3. My Fantasy
 4. Counting Down The Days
 5. Happenstance
 6. Quicksand
 7. Inhaler
 8. Kingcrawler
 9. Take The Night From Me
 10. Telepathy
 11. Better Left Invisible
 12. Colour Of The Trap