×

Recensie

Jazz

27 maart 2014

Miles Davis – Miles At The Fillmore (Bootleg series

Miles At The Fillmore (Bootleg series vol.3)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Lecacy

Miles At The Fillmore (Bootleg series vol.3) Miles Davis Jazz 4.5 Miles Davis – Miles At The Fillmore (Bootleg series vol.3) Written in Music https://writteninmusic.com

Ook het derde deel in de Bootleg series van Miles Davis is een zeer uitgebreide. De prachtig, met dik boekje, uitgevoerde 4CD  boxset bevat 4 concerten die Miles en zijn band in 1970 in het vermaarde Fillmore East in New York gaven.

Deze uitgave is alleen al opvallend omdat Miles en zijn muzikanten ‘maar’ het voorprogramma verzorgden en de toen zeer grote singer-songwriter Laura Nyro de hoofdacts was. Maar Miles was toen ook al groot en wist het publiek ook als openingsact optimaal te boeien. Met het revolutionaire Bitches Brew net in de winkels had hij voor de Fillmore East concerten ook een van de allerbeste bandbezettingen ooit bij zich: Naast Miles op trompet waren dat Steve Grossman op tenor en sopraansax, Chick Corea op Fender Rhodes, Keith Jarrett op orgel (en tamboerijn), Dave Holland op bas, Jack DeJohnette op drums en Airto Moreira op percussie en fluit en vocalen.

Het revolutionaire Bitches Brew had het Miles kamp in tweeën gesplit: De jazzfans en Miles adapten van het eerste uur vonden het dubbelalbum te rock en vonden dat Miles zich teveel door zijn helden Jimi Hendrix, Sly Stone en James Brown had laten beïnvloeden. Maar juist het niet jazzpubliek omarmde het album, vond het, terecht, revolutionair, baanbrekend. Vandaar ook dat concertpromotor Bill Graham het aandurfde om Miles in het voorprogramma van Nyro neer te zetten, al mochten ze maar een uur spelen.

Live At The Fillmore bewijst in 4 delen dat Miles en zijn ‘jonge’ band in 1970 in absolute topvorm waren. Jong in de zin dat saxofonist Wayne Shorter nog maar kort uit de band was en Steve Grossman zijn taken had overgenomen. Ook Keith Jarrett zat nog maar kort bij de band. De opnamen laten horen dat Chick Corea met zijn Fender Rhodes spel prominenter aanwezig is als Jarrett. De combinatie Holland, DeJohnette en Corea is de ideale basis die Miles de mogelijkheid geeft om zijn geweldige trompetspel, nog zonder de elektronische vervorming waarmee hij enkele jaren later furore maakte, te laten horen. Grossman en Jarrett, als jongsten in de band, krijgen daarnaast zeker de kans hun grote kwaliteiten te laten horen.

De setlists voor de avonden lieten een breed spectrum uit Miles Oeuvre horen. De kans om zich aan een ander publiek te laten horen en dus fris en uitdagend te klinken werd door Miles optimaal aangepakt. Elke avond begon de set met Joe Zawinul’s Direction, een echt geweldige en ultieme openingstrack voor de concerten. Bezwerende versies ook . Ook The Mask en een tracks als I Fall In Love vallen live helemala op hun plek. Natuurlijk is de live versie van het vermaarde Spanish Key van Bitches Brew een van de hoogtepunten ondanks het feit dat de live versie wat ‘netter’ klinkt dan op het album. Daarnaast zijn zeker ook tracks als The Theme en Shorter’s sfeerrijke Sanctuary uitstekend. Ook het toen net opgenomen funky Willie Nelson, dat later op A Tribute To Jack Johnson werd gezet, is geweldig. Verassend zijn daarnaast de 3 tracks die extra geselecteerd en bijgevoegd zijn uit de Fillmore West in San Francisco. Opnamen die 2 maanden voordat de opnamen in de New Yorkse Fillmore werden gemaakt. Wayne Shorter’s composities Paraphernalia en Footprints werden daar gespeeld en ook Miles Runs The Voodoo Down. Excellente versies ook weer!

Natuurlijk is deze 4 CDboxset een enorme overdaad, vooral ook omdat veel dezelfde composities over de diverse avonden terugkeren. Maar omdat deze composities gespeeld worden door muzikanten van wereldkaliber en de uitdaging en improvisatie immer voorop staat is dit derde deel in de Bootleg series wederom een grote aanwinst aan de Miles collectie. De ongelooflijke soundmix die nu op de albums te horen is werd door helden Michael Cuscuna en Richard Sedel naar deze tijd gehaald. Echt ongelooflijk wat voor fantastisch werk deze mannen geleverd hebben. De teksten van Cuscuna in het boekje bij de CDset bijgesloten geven daarnaast heel veel extra, erg interessante informatie.

Tracklisting Miles At The Fillmore (Bootleg series vol.3):

CD1 (Fillmore East, June 17, 1970):

 1. Introduction
 2. Directions
 3. The Mask
 4. It’s About That Time Bitches Brew
 5. The Theme
 6. Paraphernalia (bonus track from Fillmore West, April 11, 1970)
 7. Footprints (bonus track from Fillmore West, April 11, 1970)

CD2 (Fillmore East, June 18, 1970):

 1. Directions
 2. The Mask
 3. It’s About That Time
 4. Bitches Brew
 5. The Theme
 6. Spanish Key (encore)
 7. The Theme

CD3 (Fillmore East, June 19, 1970):

 1. Directions
 2. The Mask
 3. It’s About That Time
 4. I Fall in Love Too Easily
 5. Sanctuary
 6. Bitches Brew
 7. The Theme
 8. Miles Runs the Voodoo Down (bonus track from Fillmore West, April 11, 1970)

CD4 (Fillmore East, June 20, 1970):

 1. Directions
 2. The Mask
 3. It’s About That Time
 4. I Fall in Love Too Easily
 5. Sanctuary
 6. Bitches Brew
 7. Willie Nelson
 8. The Theme


 1. Introduction
 2. Directions
 3. The Mask
 4. It's About That Time
 5. Bitches Brew
 6. The Theme
 7. Paraphernalia
 8. Footprints