×

Recensie

Roots

07 november 2013

Michael Prins

Rivertown Fairytales

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Sony

Rivertown Fairytales Michael Prins Roots 3.5 Michael Prins – Rivertown Fairytales Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Michael Prins over twee weken aantreedt op het Songbird-festival in Rotterdam is niet zozeer zijn eigen verdienste, het optreden was al onderdeel van het prijzenpakket (‘Air- en stagetime’) dat hoorde bij het winnen van De Beste Singer-songwriter van Nederland.

Na het beluisteren van het eerste album van de 27-jarige zanger/gitarist/pianist moet de conclusie zijn dat hij die plek op het Songbird-affiche ook op eigen kracht had verdiend. Het album, Rivertown Fairytales, is geen haastklus die aan de hand van een gehaaide producer in elkaar is geflanst nadat Prins de competitie won met zijn ontroerende Close To You, dat met name jurylid Eric Corton tot tranen bracht.

Prins heeft in kwantitatieve zin meteen goed uitgepakt met een album waarop maar liefst twintig eigen songs staan, verdeeld over anderhalve CD. Ook die nummers werden niet in de afgelopen maanden snel bij elkaar geharkt, het is in de ogen van de maker het beste van wat hij in de afgelopen tien jaar schreef.

Anders dan bij andere ‘talentenjachten’ op tv is er bij De Beste Singer-songwriter geen prijzenpakket waar een (gedwongen) platencontract deel van uitmaakt. De prijs is, behalve de eeuwige roem, de belofte dat de publieke omroep (met name 3FM) de winnaar (net als de medekandidaten overigens) blijft volgen en dat er een plek op het affiche van een aantal festivals en gerenommeerde concerten wordt ‘geregeld’. Zodoende zal Prins ook wel te zien zijn op Noorderslag/Eurosonic.

Hoewel Close To You in de slipstream van het tv-programma doordrong tot in de hitlijsten, laat Prins in interviews weten dat hij wars is van bekendheid en, een stap verder nog, sterrendom. In de twintig donkere, herfstachtige songs domineren zware basakkoorden het muzikale palet. In de teksten komen woorden van verlies, vervreemding en verdriet meer dan eens voor. Zijn stem doet soms denken aan die van Nick Drake. Luister maar eens naar To Be Lost.

Met het schrijven van hits is Prins totaal niet bezig. Toch is Close To You een pakkende song, die je letterlijk bij de lurven grijpt. Dat geldt voor meer nummers, met name het slotstuk Secret Sand. Bij de andere achttien tracks is dat niet altijd het geval. Op sommige momenten wreekt zich de muzikale eenvormigheid en slaagt Prins er niet in de aandacht van zijn luisteraar vast te houden.

Michael Prins heeft een indrukwekkend visitekaartje afgegeven, maar misschien was het toch verstandig geweest iets strenger te zijn en de beste twaalf van de deze twintig uit te brengen als ‘eerste worp’.

Tracklisting Rivertown Fairytales:

CD 1:

 1. Lover And A Man
 2. Hey Now Hey
 3. Close To You
 4. Morning Sun
 5. Rivertown Fairytales
 6. For You
 7. Story
 8. Winter Comes
 9. Bird In The Night
 10. Sailor
 11. Just Life
 12. Crazy
 13. Poor Boys Blues

CD 2:

 1. Wise Is A Man
 2. To Be Lost
 3. Can’t Get Over
 4. All I See Is You
 5. Wonder About You
 6. Dark Eyes
 7. Secret Sand


 1. Wise Is A Man
 2. To Be Lost
 3. Can't Get Over
 4. All I See Is You
 5. Wonder About You
 6. Dark Eyes
 7. Secret Sand