×

Recensie

Electronic

18 april 2014

Metronomy

Love Letters

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Because

Love Letters Metronomy Electronic 4 Metronomy – Love Letters Written in Music https://writteninmusic.com

Niet geheel nieuw aan het popfirmament, maar ook allesbehalve een gevestigde naam in ons land is het Engelse Metronomy, dat met Love Letters inmiddels de vierde langspeler aflevert.

Twee van de drie voorgangers braken geen potten. Dat gebeurde pas met het in 2011 verschenen, überzonnige en bij vlagen zelfs wat tegen kitsch aanschurende The English Riviera, hetzij met name in eigen land. Metronomy is een vierkoppige formatie, die naast veel elektronica ook traditionele muziekinstrumenten gebruikt om tot pakkende, dansbare popliedjes te komen, maar het toch vooral moet hebben van het keyboard. Je zou Metronomy zelfs een elektronische band kunnen noemen.

Love Letters is een plaat die in het verlengde ligt van zijn voorganger en waarmee de band aantoont dat de drang tot experimenteren (Pip Paine (Pay The 5000 You Owe)) uit 2006 en, hetzij in mindere mate Nights Out (2008) niet langer het niveau van de songs omlaag haalt. Love Letters is een plaat die weliswaar wat donkerder, of wat minder overdreven opgewekt is dan The English Riviera, maar andermaal veel vrolijke noten kraakt. Metronomy maakt een bijzonder prettige evolutie door. Niet alleen in muzikale zin, ook tekstueel, met humor als voornaam ingrediënt. Analoge instrumenten zoals gitaar en drums treden wat meer naar de voorgrond en de beklijvende melodie wordt bovendien makkelijker gevonden. Je voelt en hoort aan alles dat Metronomy een band is die steeds beter ingespeeld is geraakt.

Er staat een aantal verslavend lekkere tracks op Love Letters, zoals Month Of Sundays, dat qua gitaarwerk zelfs een beetje aan Sonic Youth doet denken. Geen voor de hand liggende referentie, zeker gezien het feit dat belangrijkste bandlid en zanger Joseph Mount zich toch vooral heeft laten beïnvloeden door David Bowie, het elektronische duo Autechre, Sly And The Family Stone en zelfs The Zombies. Het keyboardriedeltje in Call Me is dan weer typisch OMD. Evenals het onweerstaanbare Reservoir. Wie tijdens dat nummer in een club de dansvloer mijdt, moet of zwaar in de rouw zijn of stokdoof. De achtergrondvocalen van Beth Mburu-Bowie, Jaelee Small en Kenzie May Bryant zijn niet eens nodig om de aanstekelijke song naar grote hoogtes te tillen. Dat terwijl Mount waarschijnlijk niet vooraan heeft gestaan toen de stembanden werden uitgedeeld. Hij heeft iets lijzigs, dat allesbehalve storend is, gek genoeg. Er is eigenlijk niks dat stoort op Love Letters, zelfs met het wat al te uitbundige koor in het titelnummer komt Metronomy weg.

 Tracklisting Love Letters:

 1. The Upsetter
 2. I’m Aquarius
 3. Monstrous
 4. Love Letters
 5. Month Of Sundays
 6. Boy Racers
 7. Call Me
 8. The Most Immaculate Haircut
 9. Reservoir
 10. Never Wanted


 1. The Upsetter
 2. I'm Aquarius
 3. Monstrous
 4. Love Letters
 5. Month Of Sundays
 6. Boy Racers
 7. Call Me
 8. The Most Immaculate Haircut
 9. Reservoir
 10. Never Wanted