×

Recensie

Pop

15 april 2014

Mensenkinderen

Het Lied Van Schijn En Wezen

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Northern Star

Het Lied Van Schijn En Wezen Mensenkinderen Pop 3.5 Mensenkinderen – Het Lied Van Schijn En Wezen Written in Music https://writteninmusic.com

Mensenkinderen is het alias van Bas van Nienes. Onder die noemer maakte de inwoner van Ridderkerk (1982) al een plaat getiteld Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong. Was dat debuut een echte soloplaat, de opvolger Het Lied Van Schijn En Wezen is een echte groepsplaat. Van Nienes is de centrale figuur en de enige die op alle twaalf songs is te horen als zanger, dobrospeler en nog twee handenvol instrumenten, van xylofoon en altsax tot tamboerijn synthesizer.

De nieuwe plaat kwam tot stand met behulp van maar liefst zeventien gastmuzikanten, waaronder zangers en zangeressen (onder anderen Mevrouw Tamara) en muzikanten die samenwerkten met bijvoorbeeld Michael Prins en de uit Wooden Saints afkomstige Mischa Porte.

Dat leidt tot een plaat met een zeer breed geluidsspectrum. Vrijwel geen song klinkt hetzelfde. Tegenover het reggae-walsje in Doe Maar-stijl Hierheen, waarmee de plaat opent, staan twee verstilde nummers, Oude Man en het spookachtige De Mantel Der Liefde. Of het nu over mishandeling of seksueel misbruik gaat, Bas van Nienes zet de angst en vertwijfeling knap neer:

Waar moet ze heen

Nu de grond onder haar voeten verdwijnt

Waar moet ze heen

Nu zijn schaduw op de muur verdwijnt

Zelf vindt Van Nienes dat hij op zijn nieuwe plaat niet zozeer een bandgeluid heeft weten te creëren als wel een volwaardige fanfare. Dat kan inderdaad gezegd worden van de nummers Texel (het tweede deel daarvan althans) en Razen Door De Ruimte.

Alles Nog Op Video beschrijft de relatie van een vader met zijn zoon:

Morgen ben je groter dan ik en fiets je naar het strand

Morgen ben je groter dan ik en zwem je naar de overkant

Een van de zes songs die Van Nienes zingt met Mevrouw Tamara is De Waanzin Stroomt, dat muzikaal bedrieglijk normaal klinkt. Het venijn zit in de tekst:

Als de waanzin stroomt en de waarheid sijpelt

Als het water ons aan de lippen staat

Als de waanzin stroomt en de waarheid sijpelt

Waar spoelen we dan aan

Zijn eigen stem doet qua klank enigszins denken aan die van Lucky Fonz III. Muzikaal zoekt de Ridderkerker echter heel andere wegen dan die singer/songwriter. Hij is in elk geval tenminste zo veelzijdig. 1. Hierheen
 2. Alles Nog Op Video
 3. Lente
 4. Oude Man
 5. Mantel Der Liefde
 6. Texel
 7. Razen Door De Ruimte
 8. De Waanzin Sijpelt
 9. Zo Kan Ik Toch Niet Slapen
 10. De Dag Van Morgen
 11. Het Lied Van Schijn en Wezen
 12. Wij Blijven Geloven