×

Recensie

Jazz

12 augustus 2016

Melanie De Biasio

Blackened Cities EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Igloo Records/De Label

Blackened Cities EP Melanie De Biasio Jazz 4.5 Melanie De Biasio – Blackened Cities EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een EP uitbrengen met een dik 24 minuten durende song en een ‘lege’ b-side, je moet het maar durven. Maar wat een ongelooflijk genot biedt Blackened Cities van Melanie De Biasio. Een song die je volledig van je sokken blaast.

Dat de uit Chaleroi afkomstige Melanie De Biasio (Vlaamse moeder, Italiaanse vader) een groot muzikaal mirakel genoemd kan worden is al even duidelijk. Haar debuutalbum A Stomach is Burning (2007) maakte haar bekend maar het was met het fantastische tweede album No Deal van drie jaar terug dat haar talent wel heel erg hard naar voren kwam. Haar wat donkere, prachtig dragende stem op een warm bad van verstilling maakte zoveel emoties los dat ze wereldwijd groots werd omarmd. Groot jazz- en alles wat eromheen hangt – liefhebber Gilles Peterson verzorgde vervolgens de uitstekende remixplaat No Deal Remixed, met remixen van Eels tot aan Cinematic Orchestra, die nogmaals het grote potentieel van De Biasio aangaf.

De Biasio, afkomstig uit die zo weelderige jazzcultuur van onze zuiderburen, heeft met haar band met Blackened Cities wederom een grote stap voorwaarts gezet. Het is een compositie waarbij in 23 minuten met onderhuidse spanning een zo ontzettend knap verhaal wordt opgezet dat je alleen maar verbijsterd kunt achterblijven. De Biasio schreef een korte 3-minutenversie van de song op basis van de grote indruk die het opgroeien in een industriestad als Charleroi op haar had. Met steden als Manchester en Detroit voelde ze gelijk een gelijksoortige ervaring. Ze schreef er een (maar) 3 minuten durende song over.

Haar geweldige band met Pascal Mohy (piano), Pascal Paulus (analoge synthesizers en clavinet, Dré Pallemaerts (drums) en gastmuzikant Sam Gerstmans (bas, cello) liet ze vervolgens volop improviseren over haar songidee. En de mannen namen de song flink onder handen. Fascinerend hoe ze de song rustig aan opbouwen, laag over laag, en een climax maar steeds weten uit te stellen zonder ook maar iets van de spanning te verliezen. Briljant en spuughelder opgenomen met de drums van Pallemaerts (geweldige drummer trouwens..) als prachtige basis weten de mannen het songidee van De Biasio naar grootse hoogte te tillen. De spanning die continue in de lucht hang is zo indrukwekkend dat je er gedurende de track helemaal stil van wordt en kippenvel over je hele lichaam krijgt. De Biasio tilt de song met haar prachtige stem vervolgens volledig van de grond. In synergie met de band weet ook zij met haar vocalen de track op elk moment naar een nieuwe hoogte te tillen.

Blackened Cities is een song die onder je huid kruipt, je diep in je emoties trekt en niet meer los laat. Wat een ongelooflijke track is dit! Overweldigend om een track zo volmaakt opgebouwd te horen worden. Blackened Cities is een song om steeds maar weer opnieuw op te zetten en je optimaal over te verbazen. Het is daarmee verreweg het allermooiste dat je gaat horen dit jaar. De geweldige hoesfoto, gemaakt door de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren, vervolmaakt deze uitgave.  1. Blackened Cities