×

Recensie

World

11 juli 2018

Mehdi & Adib Rostami

Melodic Circles

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: ARC Music

Melodic Circles Mehdi & Adib Rostami World 5 Mehdi & Adib Rostami – Melodic Circles Written in Music https://writteninmusic.com

Met Melodic Circles nemen we een frisse duik in de Iranese klassieke muziek. Aan zet zijn twee broers, Mehdi en Adib Rostami. Klassiek geschoold, wat ook te merken is aan het bijwijlen virtuoze spel dat beiden op Melodic Circles tentoonspreiden. Mehdi bespeelt de setar, een luitvariant, terwijl broerlief de percussie, meer bepaald de tombak, op zich neemt.

Bedoeling van het album is om eeuwenoude tradities een nieuw en modern gezicht te geven. Zo gaat het om stokoude melodieën (radifs en dastgahs) die al generaties lang meegaan. Tezelfdertijd zorgt deze praktijk voor nieuwe variaties waardoor er steeds vernieuwd wordt. Aan de kern ligt de zin en noodzaak tot improvisatie. Dat is de kern van de muziek, de eeuwige zoektocht naar een nieuwe. Ook al lijkt Melodic Circles in eerste instantie een afgerond, zichzelf continu herhalend patroon.

In een kleine vijftigtal minuten krijg je hier twee muzikanten te horen die elkaar goed aanvullen. Toch vraagt dit album in eerste instantie een open ingesteldheid van de luisteraar. En die is er in onze ervaring vooralsnog, jammer genoeg, vaker niet dan wel. In onze sterk eurocentristische beleving van muziek gaat het maar al te vaak om wat we al kennen en misschien opnieuw willen leren kennen. Maar niet of veel minder: het ongekende. Wie luistert, ontdekt misschien hoe deze manier ergens vaag verwant is aan de mystieke geluiden die een postrock/-droneband als Godspeed You! Black Emperor laat horen, om maar een enkele connectie tussen de broers Rostami en het hedendaagse muzieklandschap aan te halen.

Ook al bestaat het album uit twee in elkaar uitlopende en met elkaar geconnecteerde melodische patronen, feit blijft wel dat deze muziek een verruiming is van de reeds gekende en vertrouwde kaders. Die doorbreken de broers Rostami hier dus. Letterlijk : geestesverruimend en eerlijk gezegd best verslavend spul. Al is het nog maar de vraag of veel luisteraars de openheid gaan hebben om dit muzikaal avontuur te omarmen. Daar vrezen we wel wat voor. Daarom ook deze oproep: ontdek met open oren het nieuwe. Wie weet ontdek je via de meditatieve muziek van deze grootmeesters een nieuwe, onbekende ervaring.

Tracklisting Melodic Circles:

Circle One: Bayāt-e Tork:

  1. Nostalgia – 11:22
  2. Journey – 7:01
  3. Delight – 4:42

Circle Two: Bayāt-e Esfahān:

  1. Lonely – 6:12
  2. Life – 9:49
  3. Past – 4:24
  4. Mystic Dance – 4:45