×

Recensie

Jazz

05 december 2022

Matthew Halsall

Changing Earth EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Changing Earth EP Matthew Halsall Jazz 4.5 Matthew Halsall – Changing Earth EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met terugwerkende kracht kunnen we Matthew Halsalls laatste album Salute To The Sun zien als een grotere stap naar verandering. Hij introduceerde een volledig nieuwe band en met het volop spelen en toeren met die band ontstond er onverwachte inspiratie. Changing Earth is na The Temple Within dit jaar de tweede EP vol vers materiaal die er dus ook van hem uitkomt. En met vier tracks en een speelduur van 30 minuten ook een erg rijke aanvulling.

Salute To The Sun was ook een album waarop hij zijn band wilde introduceren. Iets wat hij ook live volop bleef doen. Met de Changing Earth EP pakt Halsall duidelijk weer meer de lead in de solo’s naast dat hij, zoals gewoonlijk, de melodielijnen uitzet. Het levert een al net zo rijke luisterervaring op als de eerder dit jaar verschenen The Temple Within.

Zelf noemt hij de composities van Changing Earth meer meditatief waar die van de eerste EP van dit jaar wat vrijer en meer soulful waren, meer vanuit hun maandelijkse avonden in Yes, de jazzclub in Manchester, kwamen. De Changing Earth composities klinken even hartverwarmend als hoopvol. De composities werden dit jaar met de oorlog in Oekraïne en de grote klimaatproblemen op de voorgrond geschreven.

Met het besef dat we als mensheid beter weten en willen dan overheden, die vol onder de plak zit van ‘belangen’, zullen we dit ook samen moeten oppakken. Al de vier composities hebben dus een positieve ondertoon met het geweldige Yogic Flying als allerbeste voorbeeld. Heerlijk hoe de bas van Gavin Barris en de percussie van Jack McCarrthy elkaar vinden en de track naar grote hoogten stuwen.

Ook het reeds eerder uitgebrachte Positive Activity heeft die weldadige sfeer die Halsall op zijn laatste EP ook zo vol liet horen. Zoals we ook de laatste keer dat we de band zagen (in Flagey, Brussel) al hoorden is de jonge nieuwe band ontzettend goed op elkaar ingespeeld en zijn de muzikanten onderling ontzettend hard doorgegroeid. Met steeds weer geweldig saxofonist/fluitist Matt Cliffe als belangrijkste naam binnen de band.

De titeltrack en EP afsluiter Upper Space vullen de eerder genoemde tracks prachtig aan. Tracks in ingetogen sferen met de harp van Maddie Herbert en de fluit van Cliffe als voedingsbronnen voor de warme sfeer. Heerlijk lang uitgesponnen stukken zijn het, waarover de muzikanten fraai soleren en samen met Halsall hun weergaloze interpretatie van spiritual jazz opzetten.

Als Changing Earth één ding aangeeft is dat Halsall met deze jonge groep muzikanten goud in huis heeft gehaald. Muzikanten die volledig snappen wat Halsall wil en met hem meegroeien naar nieuwe muzikale hoogten.

Kant A:

  1. Positive Activity
  2. Changing Earth

Kant B:

  1. Yogic Flying
  2. Upper Space