×

Recensie

Jazz

02 september 2022

Matthew Halsall

The Temple Within EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

The Temple Within EP Matthew Halsall Jazz 4.5 Matthew Halsall – The Temple Within EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het eind van de zomer wordt ingeluid met een nieuwe EP van Manchester jazz-grootheid Matthew Halsall. De EP, getiteld The Temple Within, is de opvolger van het twee jaar geleden verschenen prachtalbum Salute To The Sun waarbij hij zijn nieuwe jonge band voorstelde, waarmee hij vervolgens de wereld over reisde.

De opnamen voor de nieuwe EP werden gemaakt met de muzikanten waarmee hij wekelijks een avond lang improviseert in zijn eigen thuisstudio en waarmee hij een maandelijkse residentie in Manchester club Yes heeft. Naast Matthew zelf op trompet zijn dat Matt Cliffe op fluit & saxofoon, Maddie Herbert op harp, Liviu Gheorghe op piano, Gavin Barras op bas, Alan Taylor op drums en Jack McCarthy op percussie.

De nieuwe EP kent 4 splinternieuwe tracks die zoals gewoonlijk vanuit de spiritual jazz nieuwe progressieve wegen bewandelen en wat donkerder, krachtiger en meer uptempo klinken dan de tracks die Salute To The Sun zo meeslepend maakten. Er werd in eerste instantie gedacht om deze tracks met meerdere composities uit te breiden en een compleet album te maken, maar Halsall voelde dat juist deze vier tracks een bepaalde sfeer uitstraalden die juist op een EP volledig hun impact zouden hebben.

Het is een bijzonder gegeven hoe Halsall de jonge muzikanten binnen een zo korte tijd tot een geweldig klinkende eenheid wist te maken. Salute To The Sun klonk al zeer bijzonder en nu het tempo er in de tracks wat meer in komt valt dat des te meer op. Halsall voelt zich er hoorbaar zeer gelukkig mee. Juist nu ook valt op hoe de percussie de drums fraai aanvult en hoe goed ook juist fluitist/saxofonist Cliffe is.

De titeltrack, Earth Fire, The Eleventh Hour en A Japanese Garden in Ethiopia (mooie titel!) laten een geïnspireerde band horen die hun spiritual jazz wederom een nieuwe drive geeft. Vooral de titeltrack en The Eleventh Hour zijn erg fijne aanvullingen op het al rijke oeuvre van Halsall. Fraai uitgesponnen met fijne wendingen voorziene composities die veel ruimte geven voor de afzonderlijke kwaliteiten van de muzikanten.

Het blijft knap hoe Halsall de spiritual jazz trouw blijft en er zijn geheel eigen weg in heeft gevonden. Soms voorzien van een flinke dosis souljazz of Britse folk dan volledig varend op de vrijheid die spiritual jazz biedt. Niet zozeer de spiritual jazz in de breedte maar de spiritual jazz zoals Halsall daarover denkt. Zijn eigen spel is er over de jaren alleen maar rijker op geworden en dat beluister je ademloos boven de prachtige klanken van zijn medemuzikanten uit.

The Temple Within EP is een rijke aanvulling op het eerder uitgebrachte Salute To The Sun en tevens een onmisbare stap in Halsalls muzikale ontwikkeling. Wederom een absolute aanrader.

Kant A:

  1. The Temple Within
  2. Earth Fire

Kant B:

  1. The Eleventh Hour
  2. A Japanese Garden in Ethiopia