×

Recensie

Jazz

19 december 2023

Matthew Halsall

Bring Sparkling Light EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Bring Sparkling Light EP Matthew Halsall Jazz 4.5 Matthew Halsall – Bring Sparkling Light EP Written in Music https://writteninmusic.com

Op basis van zijn laatst verschenen album An Ever Changing View reisde Manchester trompettist Matthew Hallsall met zijn band het afgelopen jaar eerst zijn thuisland en Europa rond om concerten te geven. Op die tour had hij een EP te koop die nog even wat extra aandacht verdient.

Dat het schrijfproces voorafgaand aan zijn laatste album een schat aan nieuwe muziek opleverde was al eerder duidelijk. Hij gaf zelf al aan dat maar een deel van die nieuwe muziek op An Ever Changing View verzameld was. Met de Bright Sparkling Light EP komen er nu drie van die tracks naar buiten en ze zijn al net zo sterk als alles op An Ever Changing View.

De drie tracks die de EP telt werden opgenomen met zijn vaste liveband, met Matt Cliffe (altsax, fluit), Livlu Gheorghe (Rhodes), Jack McCarthy (conga’s, percussie), Alan Taylor (drums), Maddie Herbert (harp) en Gavin Barras (bas) en een aantal daarvan waren tijdens de concerten ook al te horen.

Bij beluistering van de tracks wordt gelijk al duidelijk dat ze net zo gemakkelijk op An Ever Changing View hadden kunnen staan. De soulful, iets meer uptempo kant van de band wordt ook hier magisch doorgetrokken. De titeltrack is een verrukkelijke track met een glansrijke rol van Halsall zelf met zijn misschien wel mooiste solo in jaren.

Newborough Forest sluit daar dan weer naadloos op aan. Het blijft toch steeds weer verbazend hoe goed zijn nieuwe, jonge, band is en hoe geweldig ze de spiritual sound die Halsall voorstaat snappen. Het langgerekte The Tide and the Moon is een al net zo fraaie compositie met eerst een glansrol voor Halsall en daarna voor Cliffe, die voor deze track zijn tenorsaxofoon pakte.

De Bring Sparkling Light EP is een prachtige aanvulling op alles wat we op An Ever Changing View konden horen. Zowel Halsall als zijn band in topvorm blijven een lust voor het oor.

NB. De Bright Sparkling Light EP is (helaas) alleen verkrijgbaar bij de concerten die Halsall met zijn band geeft in navolging op zijn laatste prachtalbum An Ever Changing View.

Kant A:

  1. Bring Sparkling Light EP
  2. Newborough Forest

Kant B:

  1. The Tide and the Moon