×

Recensie

Pop

11 september 2012

Matchbox Twenty

North

Geschreven door: Edgar Kruize

North Matchbox Twenty Pop 2.5 Matchbox Twenty – North Written in Music https://writteninmusic.com

Jawel, Matchbox Twenty bestaat nog, ondanks dat er al tien jaar geen volledige nieuwe cd meer van het combo rond zanger Rob Thomas verscheen. Maar met zo’n 30 miljoen verkochte albums wereldwijd in de kontzak, zou een band als deze ook wel gek zijn om te stoppen.

Tegelijk kan je als buitenstaander die de band eigenlijk amper heeft gemist jezelf heel terecht afvragen of de band na tien jaar afwezigheid nog wel relevant is. Heel even denk je nog dat die Rob Thomas het solo toch ook niet slecht doet, tot je realiseert dat die megahit Smooth met Santana ook al dertien jaar oud is. Tijd voor brood op de plank dus. North bewijst in ieder geval dat de welbekende poprock van Matchbox Twenty steeds heel aanstekelijk kan zijn, maar de band gaat ook heel bewust met haar tijd mee. De groep was een van de meest succesvolle exponenten uit het post-grunge tijdperk. Maar vrijwel elk album uit dat muziekgenre heeft de tand des tijds maar moeilijk weten te doorstaan en als je als band een doorstart moet, dan wel wil maken, zal je toch muzikaal moeten innoveren.

Matchbox Twenty doet dat onder meer door muzikaal een beetje tegen de soms naar hiphop neigende voordracht van een populaire band als The Script aan te leunen, meest duidelijk in een track als Put Your Hands Up. Maar waar laatstgenoemde band op haar nieuwe cd een ongenadige uitglijder maakt, komt ‘hun’ geluid dat van matchbox Twenty absoluut wel ten goede. En als we dan toch de vergelijking maken. Matchbox Twenty heeft – in tegenstelling tot The Script, over wie we nu verder geen woord meer vuil maken – niet uit het oog verloren dat een goed liedje het ultieme verkoopargument voor een album is. En voor North hebben ze zeker wel hun best gedaan om daar zo veel mogelijk puike liedjes (You’re So Mean, of de mierzoete ballad Overjoyed) of anders op zijn minst memorabele riffs of bruggetjes op te zetten.

Tegelijk wil North toch maar nergens de glorieuze comeback worden die van Matchbox Twenty weer helemaal een band van ‘nu’ maakt. Daar is het allemaal net iets te traditioneel, soms wat te voorspelbaar en ondanks de innovaties wellicht ietwat te gedateerd voor. Dit alles terwijl je soms door de overwegend op een ‘feelgood’ vibe ingestoken tracks regelmatig doen denken aan bands als Train. Waardoor North voor het gros van de luisteraars een cd zal zijn waarvan men denkt ‘hee, dat valt niet eens tegen’, waarna ‘ie vervolgens amper meer uit de kast gehaald wordt.

Matchbox Twenty – North

 1. Parade
 2. She’s So Mean
 3. Overjoyed
 4. Put Your Hands Up
 5. Our Song
 6. I Will
 7. English Town
 8. How Long
 9. Radio
 10. The Way
 11. Like Sugar
 12. Sleeping At The Wheel


 1. Parade
 2. She's So Mean
 3. Overjoyed
 4. Put Your Hands Up
 5. Our Song
 6. I Will
 7. English Town
 8. How Long
 9. Radio
 10. The Way
 11. Like Sugar
 12. Sleeping At The Wheel