×

Recensie

Jazz

07 oktober 2022

Mark Guiliana

the sound of listening

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

the sound of listening Mark Guiliana Jazz 4 Mark Guiliana – the sound of listening Written in Music https://writteninmusic.com

Met twee nieuwe albums in één jaar lost de gevierde drummer/componist Mark Guiliana gelijk zijn creatieve Covid jaren in één keer op. Eerst was daar begin dit jaar het avontuurlijke en elektronische Music for Doing. Nu is daar dan the sound of listening, een album met zijn eigen kwartet, maar dan wel in een verrassende set-up.

Het laatste gedeelte van Music for Doing werd tijdens de pandemie opgenomen maar pas begin dit jaar als album uitgebracht. De opnamen van the sound of listening vonden pas begin dit jaar plaats. Guiliana had bedacht dat het doornemen van de nieuwe stukken met zijn kwartet perfect zou passen in de week lange residentie hij kreeg van de mensen van The Village Vanguard in hartje Manhattan.

De zes avonden en twee keer concerteren bleken eerst spannend, daarna dynamisch en vol inspiratie. Guiliana had de studio gelijk de dag na die week spelen in The Village Vanguard gepland dus Guiliana, Shai Maestro (piano), Chris Morrissey (bas) en Jason Rigby (tenorsax) legden vol zelfverzekerdheid de door Guiliana geschreven composities vast.

Dat die volgorde in spelen en opnemen fantastisch heeft gewerkt laat the sound of listening optimaal horen. De sowieso natuurlijk geweldige muzikanten spelen fantastisch en geven elke noot die Guiliana schreef hun volledig eigen signatuur mee. Luister alleen al naar die opening met path to bliss, waar Guiliana zelfs pas ruim halverwege invalt. Wat een prachtige opbouw, wat een prachtige openingscompositie.

The most important question laat vervolgens het volle potentieel van het kwartet horen. Met Guilana in bloedvorm onder die straffe baspartij van Morrissey door met Rigby en Maestro als melodie-uitzetters ontvouwt zich een zeer fraaie compositie die de chemie onder de muzikanten optimaal laat horen.

In our essential nature, everything changed after you left en albumafsluiter continuation wordt die fascinerende chemie net zo hard geraakt. Heerlijk vrije, fantastisch gespeelde composities waarin het componeertalent van Guiliana in volle glorie doorschijnt. Met flarden muzikale ideeën die zijn leermeesters (Cohen en Mehldau) hem hebben nagelaten cureert hij zijn eigen super interessante muzikale wereld.

Spannend is dat the sound of listening niet alleen het kwartet in full blow laat horen maar ook twee miniaturen kent in in a way of looking en practicing silence, stukken die vanuit de piano worden opgebouwd. Ook de elektronische krachten van Guiliana zijn tussen een aantal composities in te horen. the courage to be free en de titeltrack zijn spannende sfeerveranderende tracks die al net zo imponeren als de kwartetcomposities.

the sound of listening is een erg fijne nieuwe Guiliana plaat die erg doet verlangen naar de terugkomst van het kwartet naar de jazz-zalen. Vooral omdat je ook weet dat deze muzikanten er live nog veel meer uit gaan halen.  1. a path to bliss
  2. the most important question
  3. a way of looking
  4. our essential nature
  5. the courage to be free
  6. everything changed after you left
  7. the sound of listening
  8. under the influence
  9. practicing silence
  10. continuation