×

Recensie

Pop

16 december 2015

Mark Davis & The Inklings

Because There's Nothing Outside

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Bitemark

Because There's Nothing Outside Mark Davis Pop 3.5 Mark Davis & The Inklings – Because There’s Nothing Outside Written in Music https://writteninmusic.com

Tegenwoordig leeft Mark Davis in San Luis Obisp, Californië waar hij met zijn levensgezellin Karoline Hausted  in formaties als To Wake You en Shadowlands figureert.

Meestal knutselt hij in zijn homestudio met taperecorder en laptop  aan zijn muzikale experimenten. Davis is de auteur van God in Chains, een spiritueel getinte autobiografie. Because There’s Nothing Outside is als bijhorende soundtrack bedoeld en kwam in 2011 in de Bitemark Studios in Orange tot stand in samenwerking met The Inklings, een gelegenheidsformatie met bassist Al Wolovitch (Peter Himmelman) , violist Todd Compton en de gitaren van Simon Lynge en David Zink.

De muzikale benadering van Davis, songs met een sterke melodieuze inslag leunen aan bij de verrichtingen van songwriters als Peter Case maar ook bij het post Beatles oeuvre van George Harrison terwijl niet alleen de zang gelijkenissen vertoont met het vroege solowerk van John Lennon.  Dat kan je meteen vaststellen bij beluistering van Everybody’s Born Believing en Spoiling The Game.

Het vertrekpunt blijft een akoestische gitaar en piano, de bijkomende invulling met loops en andere elektronische elementen creëert een meer experimenteel muzikaal landschap waarin de spirituele thematiek van het songwerk wonderwel gedijt zoals het in een klanktapijt van noise verpakte Your Photograph ilustreert. Het poëtische Only You is gelardeert met koortjes en tempowisselongen die sterk schatplichtig zijn aan de verrichtingen van de Fab Four tijdens hun meer experimentele periode.  Bij Black Cloud en vooral Yet denken we spontaan aan recentere muziekjes van Crowded House. Zonder uitzondering melodieuze pop van de betere soort, zelfs het lang uitgesponnen, bij klassieke muziek aansluitende,  Untitled weet ons te overtuigen. Het loont de moeite om op zoek te gaan naar het werk van deze tot dusver minder bekende singer songwriter uit Calafornië.

Tracklisting Because There’s Nothing Outside:

  1. Everybody’s Born Believing
  2. Spoiling The Game
  3. Your Photograph
  4. The Ground
  5. Only You
  6. Black  Cloud
  7. Yet
  8. (Not Yet)
  9. Nothing Outside
  10. Untitled