×

Recensie

Jazz

15 oktober 2013

Marius Neset

Birds

Geschreven door: Henning Bolte

Birds Marius Neset Jazz 4.5 Marius Neset – Birds Written in Music https://writteninmusic.com

Volgens Jazz International Rotterdam baarde Marius Neset (1985) opzien met dit album en liet hij in Nederland een verpletterende indruk achter met de drie concerten die hij hier sinds 2012 speelde. Neset speelt op het Rotterdam International Festival op 25 oktober a.s..

Ja, Neset is een bijzondere combinatie van verbeeldings- en wilskracht plus een goed portie geduld en precisie. Birds is zijn vierde album in 5 jaar tijd: Suite For Seven Mountains (2008), Golden Xplosion (2011) (zie Written In Music) en Neck Of The Woods (2012) een duo-album met tubaist Daniel Herskedal. Herskedal heeft trouwens nog een tijdje in een Nederlands trio met Lochs en Balthaus gewerkt (zie Written In Music).

Birds is een indrukwekkend kleurrijk en dynamisch album. Elk stuk zit en na elk stuk komt een nog hoger zittend stuk. En live is het allemaal nog een stuk brandender. Maar voor wie hem live niet kan zien, biedt het album rijke uitkomst.

Je kunt een hele reeks gewichtige invloeden en elementen van dit werk optellen die indruk maken maar de hoofdzaak ligt op een ander vlak. De hoofdzaak is namelijk een ensemble dat dit soort muziek succesvol tot uitvoering kan brengen én dat voor getalenteerde en gedreven musici als Neset ter beschikking staat. Zo’n ensemble is het inmiddels befaamde Trondheim Jazz Orchestra (zie mijn artikel). De Birds-stukken gingen als compositie-opdracht 2012 met dit orkest 2012 op het Molde Jazzfestival in première. Daarna adapteerde Neset het voor zijn kwartet met de Engelse pianist Ivo Neame, de Deense bassist Jasper Høiby en de Zweedse drummer Anton Eger. De group werd voor Birds door Jim Hart op vibrafoon uitgebreid. Drummer en pianist Hart is een van de drukst bezette musici in London. Voor een aantal stukken maakte Neset bovendien gebruik van een gemengd scandinavisch gezelschap, een vijfkoppige kopersectie met twee leden van het Trondheim Jazz Orchestra, een fluitiste (Nesets zus) en een acordeonist. Dat Neset een supertalent is, staat buiten kijf maar het moet ook gelegenheid hebben en uitdagingen geboden krijgen om zich te ontplooien. Neset lijkt in een hecht network (van musici en faciliteiten) ingebed te zijn dat dit blijkbaar met een dergelijke vaart erin mogelijk maakt.

Het resultaat is er in ieder geval na. Wat verder opvalt, is een enorme bandbreedte aan muzikale en stilistische keuzes in dit werk, de synergie van de betrokken musici en de visie en integratieve kracht van Neset . De productie werd trouwens financieel door de Deense organisatie van musici ondersteund.

VIDEO

Track Listing Birds

 1. Birds
 2. Reprise
 3. Boxing
 4. Portuguese Windmill
 5. Spring Dance
 6. Field of Clubs
 7. The Place of Welcome
 8. Introduction to Sacred Universe
 9. Sacred Universe
 10. Math of Mars
 11. Fanfare