×

Recensie

World

09 februari 2011

Mario Lucio

Kreol

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Lusafrica / Coast to Coast

Kreol Mario Lucio World 4 Mario Lucio – Kreol Written in Music https://writteninmusic.com

Mario Lucio reisde via drie continenten, sliep in zeven verschillende landen, werkte in tien steden en vloog maar liefst 92.482 kilometer, om nog maar te zwijgen over de andere vervoerskilometers. Tussen 6 mei 2009 en 16 mei 2010 bracht hij daarnaast meer dan 600 uur in de studio door. Zijn muzikale ontdekkingstocht mondde uit in een fraaie collage songs, als een ode aan de Atlantische Oceaan.

Op het zeventien nummers tellende Kreol krijgt Mario Lucio hulp van een grote groep topmuzikanten, waaronder Toumani Diabaté, Pablo Milanes, Milton Nascimento, Harry Belafonte en Casaria Evora.  Het album begint met het ruisen van de zee, waarna Mario in Na Capella slechts zijn warme stemgeluid nodig heeft om te imponeren. In titelsong Kreol herkennen we meteen de heerlijk ontspannen Kaapverdische klanken, waardoor de gedachten aan zon, zee en strand nooit ver weg zijn. De unieke samenwerkingsverbanden zijn van grote toegevoegde waarde voor Kreol. Het prachtige Petit Son, met Cubaanse singer-songwriter grootheid Pablo Milanes maakt veel indruk. Net als het wonderschone Mar Di Tarrafal, waarin Milton Nascimento een glansrol vertolkt en op Mar Azul is het de levende Kaapverdische legende Cesaria Evora die de hoofdrol op een natuurlijke wijze opeist.

Er valt veel te genieten op Kreol. Met Harry Belafonte wordt Planet bij vlagen buitenaards goed en de Afrikaanse invloeden die Toumani Diabeté, Gorée Afro Djembé, Awa Sango en Zoumani Tereta door hun bijdragen toevoegen, maken van Kreol een uitmuntende, pure en veelzijdige wereldplaat! Het vele reizen en het harde werk heeft duidelijk zijn (zee)vruchten afgeworpen. 1. Na Capella
 2. Kreol
 3. Egal Ego
 4. Mae Mother
 5. Petit Son
 6. Hora De Andorinha
 7. Cantiga Pa Pedra
 8. Mar Di Tarrafal
 9. Santa Catarina Hossana
 10. Planet
 11. Amizade
 12. Tabankade
 13. Mar Azul
 14. M'Afrika
 15. Come Black
 16. Palavra
 17. Orfon