×

Recensie

Pop

14 juni 2012

Marina and the Diamonds

Electra Heart

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Warner Music

Electra Heart Marina & The Diamonds Pop 3 Marina and the Diamonds – Electra Heart Written in Music https://writteninmusic.com

Na het uitstekende debuutalbum The Family Jewels keert Marina met haar Diamonds terug aan het popfront met Electra Heart. Dit nieuwe album blijkt in ieder geval in de UK en Ierland meteen al een groot succes. Het album deed daar exact wat ze in de aanstekelijke opener Bubblegum Bitch zong: ‘ straight to number one!’ Ter vergelijking, The Family Jewels kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Ook de eerste single, het zeer pakkende Primadonna trekt volop de aandacht en bereikte al de derde plaats in de Engelse hitlijsten. Marina Diamandis lijkt zich op dit tweede album vooral te richten op het commerciële succes en slaagt vooralsnog cum laude in deze opzet. Het feit dat ze deze zomer support act is bij de tour van Coldplay zal haar ook geen windeieren leggen.

Artistiek gezien is Electra Heart echter geen hoogvlieger, daarvoor klinken veel songs te vluchtig en luchtig. Daarnaast is het album een stuk minder speels van karakter dan het debuut en beklijft een aantal nummers beduidend minder. De start met Bubblegum Bitch en Primadonna is nog zeer ijzersterk maar de reeds aangekondigde nieuwe singles Lies en Starting Role zijn niet meer dan degelijke popsongs met een pakkende ‘ hook’. The State Of Dreaming is een zomers klinkende meezinger, die zich net als Power & Control eenvoudig in je hoofd nestelt. Dat moet je Marina wel meegeven, zij weet als geen ander hoe ze pakkende refreinen moet schrijven. Dat de beats minder spannend en verrassend klinken dan op The Family Jewels doet daar niets aan af.

Living Dead borduurt ook verder op de ingezette koers maar Teen Idle voegt gelukkig weer wat extra diepte toe en dit nummer staat nog het dichtste bij het oudere werk, met heerlijk ironische teksten als ‘ feeling super-super-super suicidal’. Tekstueel gezien ligt Electra Heart in het verlengde van The Family Jewels. Marina blijft spotten met roem, rijkdom en sterrenstatus en legt op fraaie wijze de leegheid hiervan bloot. Dat levert mooie zinnen op zoals ‘ I’m living identities that don’t belong te me’ in Valley of the Dolls. De prachtige opgebouwde slottrack en powerballad Fear And Loathing bewijst dat Marina naast uitgekiende commerciële popsongs ook nog steeds in staat is om meer diepgang te creëren in haar songs. Dat is een geruststellende constatering die hoopt biedt voor de (muzikale) toekomst.

Tracklisting Electra Heart:

 1. Bubblegum Bitch
 2. Primadonna
 3. Lies
 4. Homewrecker
 5. Starring Role
 6. The State Of Dreaming
 7. Power & Control
 8. Living Dead
 9. Teen Idle
 10. Valley Of The Dolls
 11. Hypocratres
 12. Fear And Loathing


 1. Bubblegum Bitch
 2. Primadonna
 3. Lies
 4. Homewrecker
 5. Starring Role
 6. The State Of Dreaming
 7. Power & Control
 8. Living Dead
 9. Teen Idle
 10. Valley Of The Dolls
 11. Hypocrates
 12. Fear And Loathing