×

Recensie

Alternative

08 oktober 2013

Mariam The Believer

Blood Donation

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Moshi Moshi Records

Blood Donation Mariam The Believer Alternative 4 Mariam The Believer – Blood Donation Written in Music https://writteninmusic.com

Mariam The Believer is het soloproject van Zweedse zangeres Mariam Wallentin. Zij speelde samen met echtgenoot en drummer Andreas Werliin in het experimentele freak folk duo Wildbirds & Peacedrums. Hij en twee andere muzikanten hebben nu geholpen bij het solodebuut van Wallentin.

Blood Donation is een gelaagd album, inclusief minimale maar effectieve drum- bas- en toetspartijen en gitaarriedels. Het is een aardig psychedelisch werkje, eerste single The String Of Everything (inclusief repeterende toetspartijen en kermisachtige geluiden in de refreinen en zalvende, ingetogen coupletten) is daar een goed voorbeeld van.

Het album opent met de titelsong, een minimaal maar vooral erg exotisch aandoende compositie. De toetspartijen zijn dromerig en lieflijk, de shakers en beatrings zorgen voor de twist die het verschil maakt tussen ‘gewone’ muziek en Mariam The Believer. En laten we haar uitzonderlijke stem niet vergeten. Above The World is een rammelend en speels klinkend liedje, met evenzo speelse vocalen van Mariam.

Somewhere Else begint met een bijna oversturend gejengel, daarna zingt ‘The Believer’ zeer overtuigend. Haar stem klinkt net niet irritant en is daardoor juist erg sterk. String Patterns is een minimalistisch intermezzo dat zo op een plaat van dreampopbands à la Beach House of Young Prisms had kunnen staan en Mariam past haar stem aan de meer minimale instrumentatie aan. Zo ingetogen als het jazzy To Belong Or To Let Go is, zo kan het je verwarmen.

Instrumenten en vocalen zijn in de mix min of meer gelijkwaardig gelaten. Dit is waarschijnlijk heel bewust gedaan en onderschrijft nog maar eens het feit dat Walletin’s stem eveneens een instrument is, een cruciaal en bijna dragend onderdeel in de muziek. In het intro van het bijna acht minuten tellende Invisible Giving wordt er nog een extra galm en microfooneffect aan de vocalen toegevoegd. Vervolgens kent het nummer diverse wendingen, allemaal zo minimaal mogelijk. Maar niet minder intrigerend. De donkere baslijnen, kille, hamerende drums en toetspartijen zijn subliem en werken optimaal samen met Wallentin’s stem. Afsluiter Love Is Taking Me Over is met de simpele bekkentikken enorm effectief. Blood Donation is een pareltje.

Livedata:

 • Maandag 28 oktober: Botanique, Brussel (BE)
https://www.youtube.com/watch?v=rPUoys1TzgI
Downloaden bij iTunes (€9,99)


 1. Blood Donation
 2. Dead Meat
 3. Somewhere Else
 4. String Patterns
 5. The String of Everything
 6. Invisible Giving
 7. To Belong or to Let Go
 8. Blood Patterns
 9. Above the World
 10. First Haiku
 11. All There Is and More
 12. Hole Patterns
 13. Love Is Taking Me Over