×

Recensie

Pop

05 oktober 2011

Maria Mena

Viktoria

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Colombia Records

Viktoria Maria Mena Pop 4 Maria Mena – Viktoria Written in Music https://writteninmusic.com

Drie jaar na het zeer succesvolle album Cause And Effect komt Maria Mena nu met haar vijfde studioalbum Viktoria. Toen Maria tien jaar oud was vertelde haar moeder dat ze een tweede naam gekregen had, Viktoria, vernoemd naar haar overgrootmoeder. Maar niemand ging haar vervolgens Maria Viktoria Mena noemen en zo verdween het idee en het belang van haar tweede naam al snel naar de achtergrond. Na het uitbrengen de persoonlijke ‘verwerkingsplaat’  Cause And Effect in 2008 voelde Maria zich meer ontspannen en vroeg ze zich af of de persoon die ze nu was geworden wellicht Viktoria was. Hoewel ze de naam Viktoria nooit als vanzelfsprekend beschouwde, greep Maria haar tweede naam aan om haar andere kant(en) te tonen, die van een nieuw persoon. Dat voelde als een soort overwinning, een bevrijding. Viktoria werd de begripvolle en vergevingsgezinde Maria.

Tot zover de titelverklaring van dit nieuwe album. Laten we het over de muziek en de teksten op Viktoria hebben, want die zijn beslist weer de moeite waard. Te beginnen met de prachtige opener en titelsong Viktoria, een fraaie en melodieuze  introductie over het gekozen thema. De daaropvolgende ‘power-ballad’ Homeless, met naast de meeslepende zangpartij subtiele hoofdrollen voor piano en drums is eveneens schitterend. Maria’s intonatie en manier van zingen is haar handelsmerk geworden, daarnaast is ze niet alleen zelf rustiger geworden, zo klinkt ze ook. Ontspannen articulerend maar vol overtuiging en met veel zeggingskracht gooit ze haar ‘wapens’ in de strijd in The Art Of Forgiveness, één van de hoogtepunten van het album. Het verstilde, puur door piano begeleide, duet met Mads Langer, Habits en het pure, oprechte Secrets zijn ook een juweeltjes. Daarnaast experimenteert Maria Mena, of moeten we nu echt Viktoria Mena zeggen?, met zang, muziekstijlen en toonsoorten in het spannend klinkende en prachtig opgebouwde My Heart Still Beats, Takes One To Know One en It Took Me By Surprise. De jong boeddha in haar geeft (levens)les in This Too Shall Pass: ‘The winds of your ego, the waves of my tears made the most perfect almighty storm we’ve seen this year, but experience gathered, we’ve learned from the past, so don’t worry my darling cause this too shall pass’. Met het intense slotstuk Am I Supposed To Apologize? sluit Maria Viktoria Mena het album op emotionele, doch overtuigende wijze in stijl af.

Ondanks haar jonge leeftijd, 25 jaar, is Maria Mena al uitgegroeid tot één van de meest succesvolle artiesten van Scandinavië. Met Viktoria voegt ze weer een mooi muzikaal hoofdstuk toe aan haar muziekcarrière, die met haar huidige vorm en gevonden rust, nog tot in lengte der dagen mag duren. Het nieuwe album wordt namelijk per draaibeurt beter en beter.

Tracklisting Viktoria:

 1. Viktoria
 2. Homeless
 3. The Art Of Forgiveness
 4. Habits
 5. My Heart Still Beats
 6. This Too Shall Pass
 7. Takes One To Know One
 8. Money
 9. It Took Me By Surprise
 10. Secrets
 11. Am I Supposed To Apologize?


 1. Viktoria
 2. Homeless
 3. The Art Of Forgiveness
 4. Habits
 5. My Heart Still Beats
 6. This Too Shall Pass
 7. Takes One To Know One
 8. Money
 9. It Took Me By Surprise
 10. Secrets
 11. Am I Supposed To Apologize?