×

Recensie

Jazz

01 oktober 2014

Marcin Wasilewski Trio w/ Joakim Milder

Spark Of Life

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: ECM

Spark Of Life Marcin Wasilewski Marcin Wasilewski Trio Jazz 4.5 Marcin Wasilewski Trio w/ Joakim Milder – Spark Of Life Written in Music https://writteninmusic.com

Meer dan twintig jaar is het trio van de midden dertigers Marcin Wasilewski, Slawomir Kurkiewicz en Michal Miskiewcz nu al bij elkaar. Fungerend in een dienende rol zoals bij trompettist Tomasz Stanko, drummer Manu Katché en onlangs nog samen met Trygve Seim bij gitarist Jacob Young. Op eigen kracht maakten ze reeds drie albums die allen zeer overtuigden met het meesterlijke Faithful in 2011 als laatste aanwinst. Spark of Life, hun vierde album, bewijst hun opmerkelijke continuiteit!

Wasilewski’s klanken doen volledig vergeten dat ze voortkomen uit het tegelijk en achter elkaar aanraken van witte en zwarte toetsen. Vol souplesse en delicaat golven ze de ruimte in vervullen deze van licht. Michal Miskiewicz kerft percussionistisch de klanklijnen laat de luchten opzwellen en wegebben en duidt wegmarkeringen aan. Slawomir Kurkiewicz is letterlijk het donker gonzende, ronde midden. Joakim Milder, de ervaren Zweedse sax-man, heeft een mooi buigend blauwgrijs geluid. Droog en van licht gedempte toch onvervalste lyriek. Zijn toon houdt het midden tussen Jan Garbarek en Charles Lloyd. Zijn toevoeging hier is een meesterzet, bijzonder raak.

Met de muziek komen verschillende temperamenten, temperaturen en tinten in beeld. Vier originele stukken van Wasilewski waaronder het uit diepere Baltische folk-gronden puttende Sudovian Dance verenigd met nog drie belangrijke andere Poolse stemmen uit verschillende tijdsperken en hoeken: natuurlijk Krzysztof Komeda (1932-1969), de eminente Grazyna Bacewicz (1909-1969) en Krawczyk/Nosowska/Zabrocki van de rockgroep Hey met hun stuk Voor de ridders, de adel, de stedelingen sluiten met het heden het rijtje af. Daartussen, haast een beetje verloren, een ontreggaede vertolking van Gordon Sumner’s Message In A Bottle alsmede Actual Proof, een stukje Hancock-funk uit 1974 – Hancock, de man met de bijzondere touch.

Het voegt zich allemaal bij elkaar in een tot verbeelding sprekende lijn omdat het trio steeds vanuit de kern van de stukken werkt en deze goed ‘thuis’ kan brengen in hun individuele stem als spelers en als groep. Er is niet alleen een fraaie, diep gegravuurde lijn maar er zijn vooral tal van mooie details om je hart op te halen. In Hancock’s Actual Proof haalt het tandem Kurjiewicz en Miskiewicz de groove er onnadrukkelijk en steeds maar aanduidend uit. In dit stuk komt de rolverdeling in het trio het helderst naar voren. In Grazyna Bacewiczens Largo ageert Miskiewicz gelukig niet als de tyische jazz-versnipperaar van de beweging in tijd. Hij kleurt hier zorgvuldig. spaarzaam en telkens op het juiste en goede moment om het stuk te laten ademen. Uitzonderlijk fraai percussionistisch! Violiste Grazyna Bacewicz was trouwens één van de grootste, internationaal bekende Poolse componistes.

De binnenkomer Austin, opgedragen aan de vroeg overleden pianist en Flying Lotus maat Austin Peralta, is meteen een noordelijk hymnisch stuk met lichte gospel ondertoon en Jarrett-reminiscenties. Met het aansluitende Sudovian Dance duikt het trio meteen in donkere diepten van het verleden. De Sudovianen waren één van de (vele) Baltische stammen die het gebied rijk was. Zij zetelden aan de Nema, tegen de huidige Litouwse grens aan. Hun taal was een variant van het Oud Pruisisch dat in oude tiijden aan de Baltische kust gesproken werd.

En dan Komeda’s Sleep Safe and Warm (afkomstig uit de film Rosemary’s Baby (1968) van Roman Polanski). Bijzonder mooi het contrast van sax en piano hier. Het stuk vangt op unieke wijze iets van het bitter-sweet grijs van de jaren 60 (persoonlijke favoriet van schrijver dezes) dat voorgoed verdrongen is door heel andere sentimenten. En dan Milder’s Still. Met zijn zacht dansende groove, even mooi verborgen melodie erin en omzwervingen die de kern voelbaar (maar niet grijpbaar) maken. Typisch Milder trouwens.

Al met al: het zit hem in de nuances van kleur en licht, in de frasering en de onderliggende ritmiek binnen fraaie melodische lijnen: Baltic blue! 1. Austin
 2. Sudovian Dance
 3. Spark Of Life
 4. Do Rycerzy, do Szlachty, do Mieszczan
 5. Message In A Bottle
 6. Sleep Safe And Warm
 7. Three Reflections
 8. Still
 9. Actual Proof
 10. Largo
 11. Spark Of Life (Alternative Version)