×

Recensie

Jazz

11 september 2018

Marcin Wasilewski Trio

Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Live Marcin Wasilewski Marcin Wasilewski TRio Jazz 4.5 Marcin Wasilewski Trio – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Om vast een voorschot te nemen op hun 25-jarig samenzijn in 2019, verschijnen dit najaar de opnamen die van het Marcin Wasilewski Trio op Middelheim Jazz 2016 werden gemaakt, op album. Het was een grandioos concert dat het trio frontaal in de aandacht plaatste. Het drietal speelde een adembenemend goede set die wel heel duidelijk maakte dat het heel bizar is dat het trio niet veel bekender en groter is.

Altijd interessant om je eigen recensie van dat optreden van twee jaar geleden erbij te pakken en dan het album te luisteren. Nog mooier om te bemerken dat de opnamen je weer net zo in vervoering brengen als het concert toen deed. Voor de groep was het een eerste optreden in de Benelux op een groot buitenpodium en ze bewezen die late middag dat ze daar net zo goed grote indruk konden maken. Nu de opnamen daar zijn wordt die indruk bevestigd. Wat een fascinerend trio is dit toch en wat raar dat ze nog steeds niet wereldberoemd zijn. Dit is jazz van het allerhoogste niveau en met een maximum aan emotie.

Terug in de tijd: het trio begint de set met Spark of Life, gevolgd door Sudovian Dance, twee composities afkomstig van hun gelijknamige samenwerkingsalbum met de Zweedse saxofonist Joakim Milder dat twee jaar voor het optreden was uitgekomen. Nu zonder Milder op het podium klinken de composities al net zo gelaagd en sprankelend. Met de van hetzelfde album afkomstige versie van The Police’s Message in A Bottle maken pianist Marcin Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz daarna wel heel erg duidelijk hoe goed ze zijn. Tjonge, zo zet je dus een wereldberoemde song naar je eigen hand. In een adembenemende ruim tien minuten versie herdefiniëren ze die song volledig. Wereldklasse.

Met het tevens van Spark Of Life afkomstige Three Reflections, duiken we vervolgens MWT-klassieker Night Train To You in. En compositie die sowieso behoort tot het allerbeste dat de jazz in de laatste decennia geschreven werd. Wat een melodisch verfijnd werk is dat toch en wat een fijne gelaagdheid. Wasilewski schreef de compositie voor hun derde gezamenlijke album Faithful en was daar al een waar hoogtepunt. In deze live setting groeit het stuk door naar adembenemende hoogten. Fantastisch spel gecombineerd met fraaie solo stukken en interacties. Het geweldige Austin maakt dit hemelse gedeelte in de set helemaal compleet.

Austin, het openingsstuk van Spark of Life, is op plaat al een ronduit magistrale compositie. Met de meesterlijke solo-opening waarmee Wasilewski de compositie aankondigt wordt deze live alleen maar indrukwekkender. Prachtig hoe Wasilewski met de ingezette melodie speelt, deze steeds opnieuw ontdekt er op rond cirkelt om dan uiteindelijk weer op het startthema uit te komen. Absolute tranentrekker en wederom een alltime MWT-favorieten. Die fluwelen aanslag van Wasilewski met zijn fijne bluesy feel maakt Austin een absoluut briljante track.

Met een wel heel fijne versie van Herbie Hancocks Actual Proof (de onverwachte toegift waar het festival normaal geen toegiften kent) sluiten Wasilewski, Kurkiewicz en Miskiewicz het concert af. Luister toch hoe het trio naarmate de compositie vordert volop het avontuur zoekt en daar met alle energie, kracht en emotie op los gaan. Het publiek in vervoering achterlatend.

‘Marcin Wasilewski Trio groeide op Jazz Middelheim 2016 tot grote hoogte door’, schreef ik in 2016 de dag na het concert. Dat die beschrijving volledig klopte bewijst Live. Wat een geweldig concert, wat een fascinerend goede registratie, wat een geweldig trio. En wat wordt het tijd dit trio nu echt op waarde te schatten en als wereldwijd fenomeen te zien.  1. Spark of Life/Sudovian Dance
  2. Message in a Bottle
  3. Three Reflections
  4. Night Train To You
  5. Austin
  6. Actual Proof