×

Recensie

Roots

21 oktober 2014

Marcia Ball

The Tattooed Lady And The Alligator Man

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Alligator Records

The Tattooed Lady And The Alligator Man Marcia Ball Roots 4.5 Marcia Ball – The Tattooed Lady And The Alligator Man Written in Music https://writteninmusic.com

De 65 jarige blueszangeres/pianiste Marcia Ball loopt ook al weer aardig wat jaartjes mee in de muziek. De geboren Texaanse, maar in Louisiana opgegroeide Ball is een dochter uit een zeer muzikale familie, speelt al sinds haar 5e jaar piano en brengt al muziek uit op de plaat sinds 1972. Eerst in de band Freda And The Firedogs maar vanaf 1978 als soloartiest.

En inmiddels heeft ze haar 14e album uitgebracht: The Tattooed Lady And The Alligator Man. En op dit album gaat Ball verder op het door haar uitgestippelde pad vol blues, gecombineerd met wat soul, Tex-Mex en Zydeco. En dat ze op dit pad vaak de uptempo nummers uitzoekt blijkt al gelijk met de opener en titelzong The Tatooed Lady And The Alligator Man, een swing compleet met blazers dat een soort van circusmelodie heeft mee gekregen. Maar hoewel ze een liefhebber is van het uptempo werk schuwt ze het rustige werk beslist niet. Just Keep Holding On is daar een mooi voorbeeld van. Een mooie soulvolle ballad waarin Thad Scott op tenorsax een hoofdrol voor zich opeist. Maar daarna gaat het tempo er weer in met het met een New Orleans overgoten sausje honky tonk nummer Like There’s No Tomorrow. En dat Ball een groot fan is van Fats Domino horen we in He’s The One, een cover van de in 2003 overleden Hank Ballard.

Wat ook altijd wel terugkeert op haar albums is de Zydeco. Op dit album is dat met het nummer The Squeeze is On. De zo kenmerkende accordeon wordt bespeeld door Terrence Simien. Met Human Kind krijgen we ook nog een heel mooi gospel nummer voorgeschoteld. Maar daarna is het gelijk weer Boogie time met Can’t Blame Nobody But Myself. En zo wisselen de uptempo nummers zich af met soulvolle ballads en slowblues nummers.

The Tattooed Lady And The Alligator Man is het eerste studioalbum sinds 2003 van Marcial Ball. Tussendoor zijn er nog wel 2 live albums verschenen. Maar de fans kunnen gerust adem halen wan Marcia Ball is het nog niet verleerd. Met 11 eigen nummers en 1 cover kunnen we rustig stellen dat deze blues piano diva terug is van nooit weg geweest. En hoe!

Tracklisting The Tattooed Lady And The Alligator Man:

 1. The Tattooed Lady And The Alligator Man
 2. Clean My House
 3. Just Keep Holding On
 4. Like There’s No Tomorrow
 5. He’s The One
 6. The Squeeze Is On
 7. Hot Springs
 8. Human Kindness
 9. Can’t Blame Nobody But Myself
 10. Lazy Blues
 11. Get You A Woman
 12. The Last To Know


 1. The Tattooed Lady And The Alligator Man
 2. Clean My House
 3. Just Keep Holding On
 4. Like There's No Tomorrow
 5. He's The One
 6. The Squeeze Is On
 7. Hot Springs
 8. Human Kindness
 9. Can't Blame Nobody But Myself
 10. Lazy Blues
 11. Get You A Woman
 12. The Last To Know