×

Recensie

World

15 oktober 2010

Makis Seviloglou

Anchors

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Penguin Records

Anchors Makis Seviloglou World 3.5 Makis Seviloglou – Anchors Written in Music https://writteninmusic.com

De Griekse componist, zanger en bouzoukispeler Makis Seviloglou en zijn band behoren tot het beste dat Griekenland op dit moment muzikaal te bieden heeft. In zijn melodische en harmonieuze muziek vol typische Griekse ritmes klinkt melancholie door, maar ook een relativerende kijk op herkenbare levens- en liefdesperikelen.

Makis (1967) werd in Duitsland geboren. Op zesjarige leeftijd ging hij met zijn moeder en zus terug naar Griekenland. Dertien jaar na zijn terugkeer ging Makis archeologie studeren in Belgrado en in 1996 keerde hij met zijn grote liefde Leonida terug om als archeoloog aan de slag te gaan. In dezelfde periode startte hij met het schrijven van songteksten en het componeren van muziek, maar die combinatie viel hem steeds zwaarder. In 2000 besloot hij na een conflict zijn baan op te geven en zich volledig op zijn muzikale carrière te richten. Makis schreef o.a. het nummer Tha Megalonoume Mazi voor het album Os Tin Akri Tou Ouranou Sou van Haris Alexiou (vaak genoemd als DE stem van het Griekse lied). Voor haar volgende album componeerde Seviloglou ongeveer de helft van de nummers. Verder schreef hij muziek voor theaterproducties en hij maakte de soundtrack bij een aantal documentaires. Zijn eerste cd Glyko Methysi werd in Athene gepresenteerd in aanwezigheid van Haris Alexiou en Metropanos, beiden te gast op die cd.

Het idee voor dit nieuwe album Anchors ontstond op een warme namiddag in mei 2009, in combinatie met een paar glazen raki en het gezelschap van Wout Pennings, muzikant en goede vriend. Een paar maanden later werd het album in Nederland opgenomen. Op deze plaat haalt hij het beste uit de laika: traditionele populaire Griekse muziek gemengd met moderne westerse invloeden. De cd werd opgenomen met Makis Seviloglou (8-snarige citharone, akoestische gitaar, zang, bouzoukis, tzouras), Dimitris Mistakides (akoestische gitaren, luit, contrabas), Giorgos Tzoukas (piano), Dimitris Kitsios (elektrische bas, contrabas), Manolis Koutsonanos (drums), Thanos Giouletzis (violen), Thanos Stavrides (accordeon, daouli), Nikos Dellaportas (elektrische gitaar), Kiriakos Gouventas (violen), Vangelis Kontopoulos (bas) en Wout Pennings (gitaar).

Anchors opent voortreffelijk met My Choice en In The Depths. Door de sfeervolle melodieën waan je jezelf meteen spontaan in Kreta, Corfu, Samos, Lesbos of één van de vele andere Griekse eilanden. Daar waar bijna elk album een normale, numerieke telling van de nummers kent, zien we bij Anchors een volstrekt unieke volgorde: 418, 330, 414, 423, 340, 342, 332, 329, 332, 347, 305, 409,310 en het reservegetal is 335. Nu is wiskunde nooit mijn sterkste kant geweest, dat geef ik onmiddellijk toe maar als iemand mij deze vreemde Griekse benadering kan uitleggen, graag! Nu moeten we ons niet te veel laten afleiden door dit vraagstuk, want de muziek op Anchors is vaak wonderschoon en verdient zeker de aandacht. Hoogtepunten naast de reeds genoemde eerste nummers zijn het zeer gevoelige I Count How Much I Love You, het fraaie duet met Maria Papanikolaou In Your Warm Embrace en het over twee delen gespreide instrumentale slotstuk Journeys Never Made. Makis heeft een pakkende stem die je weet te raken en tevens de ziel van de Griekste muziek overtuigend blootlegt. In nummers als A Throbbing Vein, titelsong Anchors en het intieme Nona wordt dit duidelijk onderstreept.

Anchors is een prachtig album vol diepgang, variatie, weemoed en levensvreugde. Buiten de algebraïsche hoes om weet Makis Seviloglou het Griekse muziekmysterie haarfijn te ontrafelen. 1. My Choice
 2. In the Depths
 3. A Throbbing Vein
 4. Anchors
 5. A Dream Saved
 6. I Count How Much I Love You
 7. My Body My Ship
 8. Love Like the Month of March
 9. Who Is Master of This World
 10. Sitting Under a Tree
 11. Like the Bridge Over Drina
 12. In Your Warm Embrace
 13. Nona
 14. Journeys Never Made