×

Recensie

Jazz

30 september 2022

Positie 27 Jaarlijst 2022

Makaya McCraven

In These Times

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

In These Times Makaya McCraven Jazz 4.5 Makaya McCraven – In These Times Written in Music https://writteninmusic.com

Heerlijk die muzikanten die zich door niets laten leiden en lekker hun eigen gang blijven gaan. In These Times de nieuwe plaat van drummer/componist Makaya McCraven is zo’n verrassingsplaat die je volledig ondersteboven blaast.

Sinds hij met In The Moment in 2015 het jazzfirmament binnen donderde heeft McCraven altijd zijn eigen weg gekozen. Impulsief, intuïtief en eerlijk. Het coole Chicago platenlabel International Anthem maakte zijn grote doorbraak met In The Moment en had met McCraven hun eerste grote jazzheld voor de toekomst in huis.

De jaren vanaf 2015 waren even onvoorspelbaar als verrukkelijk. Er verscheen een extra album vol onuitgebrachte In The Moment stukken, of beter; twee extra plaatkanten, er verscheen een mixplaat en hij maakte met We’re New Again een herbewerking van Gil Scott-Herons laatste album I’m New Here. Om er maar een paar te noemen. En hij speelde ontzettend veel concerten, wereldwijd, steeds weer met uitdagende muzikanten om zich heen waardoor geen concert hetzelfde was.

Met Universal Beings maakte hij eerst in 2018 trouwens nog de officiële opvolger van In The Moment. Een majestueuze plaat die op vier verschillende plekken opgenomen, vier verschillende jazzplekken (Londen, Los Angeles, Chicago, New York) en een groep van jonge ‘happening’ jazzmuzikanten in de wereld aanwees en composities bevatte die in jams waren opgenomen maar door McCraven op maat voor plaat waren versneden.

Zijn nieuwe album In These Times zat al even in de pijplijn. Was dat niet qua gedachten dan was het al met bepaalde tracks die hij over de jaren opnam. De droom om op te nemen met een echt grote band, met strijkers daarbij, en daar arrangementen voor te schrijven, lag aan het nieuwe album ter grondslag en wordt op In These Times in de volle breedte uitgewerkt.

De groep muzikanten om hem heen is imposant: naast hemzelf als multi-instrumentalist naast alle percussie die hij al bespeelt zijn dat Jeff Parker (gitaar), Junios Paul (bas), Brandee Younger (harp), Joel Ross (vibrafoon, marimba), Marta Sofia Honer (viola), Lia Kohl (cello), Macie Stewart (viool), Zara Zaharieva (viool), Greg Ward (altsax), Irvin Pierce (tenorsax), Marquis Hill (trompet), Greg Spero (piano), Rob Clearfield (Piano), Matt Gold (gitaar, sitar) en De’Sean Jones (fluit).

In These Times geeft gelijk in de opening/titeltrack prijs wat we kunnen verwachten. Rustig gestart met publiek klappend in een jazzclub opent zich een meesterlijk gelaagde compositie die met strijkers gestart zorgvuldig opbouwt tot volle bandbezetting. Met spannende ritmewisselingen, fijne uitdagende solo’s en een ingenieus arrangement komt een majestueuze compositie tot stand die de lat wel heel erg hoog legt voor de rest van het album.

In These Times wisselt steeds net weer genoeg van sferen en ritmes waardoor de ruim 41 minuten die het album telt, over 11 afzonderlijke stukken verdeeld, fascinerend goed overeind blijft. McCraven heeft niet alleen uitzonderlijk sterke composities geschreven, er wordt ook uitzonderlijk goed gespeeld. Met steeds muzikanten die de gelegenheid krijgen een compositie te bepalen (zo is bijvoorbeeld Lullaby voor Younger, The Calling voor Marquis Hill en The Knew Untitled voor Parker).

McCraven heeft een magische collectie composities gecreëerd die afwijken van wat hij eerder maakte, tegelijk overduidelijk onderdeel uitmaken van waar zijn muziek altijd al voor staat. Vrije, spirituele en inventieve jazzcomposities met steeds weer verrassende ritmepatronen en met veel hart en ziel gebracht. Een album dat vele muzikale genres overschrijdt en al even divers als intrigerend klinkt.

Een album waarvan de 11 tracks machtig achter elkaar volgen en zich als een jazzdroom laten beluisteren. Vanaf die fantastische opener/titeltrack via stukken als The Fours, This Place That Place, The Calling, So Ubuji (Ross in oosterse sferen) naar afsluittrack The Title in je hoofd en hart belandt. In These Times is een adembenemende jazztrip die even tijdloos als briljant is. 1. In These Moments
 2. The Fours
 3. High Fives
 4. Dream Another
 5. Lullaby
 6. The Place That Place
 7. The Calling
 8. Seventh String
 9. So Ubuji
 10. The Knew Untitled
 11. The Title