×

Recensie

Electronic

28 mei 2021

LUWTEN

Draft

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Glassnote

Draft Tessa Douwstra Electronic 4 LUWTEN – Draft Written in Music https://writteninmusic.com

Een klein glimpje licht onthult op de Draft albumhoes het silhouet van Tessa Douwstra. Er is weer een stukje meer ruimte voor de culturele sector nu de concertenreeks langzaam op gang komen. Ook ruimte dus voor de intieme elektronische popliedjes van LUWTEN die met Draft haar tweede plaat onder deze naam uitbrengt. De zangeres welke omstreeks 2012 al een goede start met het tientallige folkpop muzikantencollectief Wooden Saints maakt en haar eigen Orlando band wordt dan al door Written in Music in Who’s Next opgepakt.

De lawaaierige maatschappij sterft af en LUWTEN gaat vanuit dit nulpunt te werk. Hierdoor doet de instrumentatie een stapje terug, en is deze nog lichtvoetig aanwezig. Ruim een jaar nadat LUWTEN het overnameproces afrondt verschijnt eindelijk de langverwachte opvolger van de veelbelovende debuutalbum. Tessa Douwstra klinkt zelfverzekerd en sensitief alsof ze zichzelf de opdracht geeft om vooral vocaal Draft te dragen. De aarde verkeerd in een nieuwe lente die lang op zich laat wachten. Uiteindelijk breken daadwerkelijk de opbeurende zonnestralen door en wordt de duisternis vriendelijk verzocht om voor positivisme plaats te maken. Blijkbaar is die behoefte aan dit soort kleinschalige wereldverbreders erg groot. Wat al blijkt uit die massale omarming van een artiest als Eefje de Visser, die door haar beeldende samenzang waarschijnlijk onbewust invloed op het enigzins vergelijkbare Sleeveless uitoefent.

Door de bewegingsarmoede in een maatschappij waarin social media een steeds grotere rol speelt veranderen buitensporige levensgenieters in geïsoleerde kluizenaars. Vreemdelingen dringen je veilige huishaven binnen en vormen een onaantastbare nieuwe vriendengroep. Koortsig zoekt men in de nachtelijke uren die lege stoel op om in het duistere Don’t Be a Stranger contact te maken. Ongenodigde gasten schuiven aan en doen inbreuk op de privacy, omdat die hunkering naar gelegenheid zo gigantisch groot is. De zwoel erotische sfeer die als een mistige wolk om dit nummer heen hangt is tot hedendaagse prostitutie te herleiden. Alleen biedt men niet het fysieke lichaam te koop aan. Via platforms als Facebook en Instagram stelt men de innerlijke ziel en openbare gedachtegang aan de omgeving bloot. Het is tijd om dit controle verlies los te laten en een doorstart met fysieke relaties te maken. Bevecht die verstikkende eenzaamheid door opnieuw naar buiten te treden. Tessa Douwstra komt direct bij het speelse The Thought of You tot de kern.

Check your phone for the time
All these people in line
Wait to say goodbye

Ondanks dat de sobere grijsblauwe hoes anders vermoedt overheersen de deprimerende beklagen op Draft niet en is het een mooie bewandelbare tussenweg waarbij ook zeker die hunkerende optimisme een belangrijke rol speelt. Het is geweldig hoe zo’n typerend eerste levensbehoefte vrouwending als de kapper voor de weg naar volwassenheid in Haircut centraal staat. Prachtige luchtigheid vanuit het standpunt van een dame gezien. Ga van de stabiele Airport basis uit en laat alle idealistische verwachtingen heel eventjes los. Standstill is het ontsnappen uit het haperende tandwiel van de vastgelopen motor die het dagelijkse leven beheerst. Het hokjes gebonden met de menigte meelopen wordt door de afgedwongen stilstand verstoord welke langzaam weer tot leven komt. Een optimistische boodschap waarmee je de angst van de overheersende sleur slim ontwijkt.

Thought we all ran on a treadmill
I thought it all went down the same hill
I didn’t know things could come to a standstill

Draft is werk in uitvoering, een schetstekening met weggegumde grijstinten. 1. The Thought of You
 2. Don't Be a Stranger
 3. Control
 4. Full Well
 5. Airport
 6. Draft
 7. Standstill
 8. Sleeveless
 9. Stopwatch
 10. Haircut
 11. Call Me In