×

Recensie

Pop

08 maart 2013

Orlando

The Early Warning Company

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht in eigen beheer

The Early Warning Company Orlando Pop 3.5 Orlando – The Early Warning Company Written in Music https://writteninmusic.com

In 2011 trad ze nog veelvuldig op met Chef Special, vorig jaar stond ze met Wooden Saints op Parkpop, nadat ze aan het album I Know Why Your House Is On Fire van die groep had meegewerkt.

In juni 2012 studeerde Tessa Douwstra, om haar gaat het, af bij Codarts in Rotterdam. Het eindexamen bestond uit een akoestisch optreden in Rotown in Rotterdam, waar de eindexamencommissie haar beoordeelde als frontvrouw van zowel Wooden Saints, die avond geprogrammeerd als hoofdact, en Tessa’s eigen band Orlando. Ten overvloede wellicht: haar examen haalde ze die dinsdagavond met klinkende cijfers.

Beide bands kenmerken zich door veelzijdigheid in instrumentarium, er spelen in beide dan ook veel mensen mee. De overlappingen zijn ook legio. Tessa Douwstra, gitarist Frank van Kasteren en drummer Victor van Woudenberg deden op de Wooden Saints-plaat mee en zijn nu weer van de partij. Toch is Orlando veel meer Tessa’s band dan Wooden Saints. Ze schreef zes songs alleen op debuut-album The Early Warning Company, aan de drie andere schreef ze mee.

Verder was ze voor de meeste blazers-arrangementen op de plaat verantwoordelijk. Naast de standaard bas-gitaar-drum-bezetting, met meerstemmige vocalen, werkt Orlando met een driekoppige blazerssectie. Dat is goed te horen in de albumopener Put Me On The Light Box, maar wellicht nog prominenter in Show Me Where The Bullets Go, het nummer dat al regelmatig op de radio (met name 3FM) te horen is geweest en waarmee de groep ook al was te zien in Toppop 3. Deejay Eric Corton van 3FM tipte Orlando tijdens Eurosonic/Noorderslag al als een van de ‘upcoming’ Nederlandse bands van 2013.

Dat laatste nummer is ook het nummer waarin de vocale harmoniën het sterkst zijn uitgewerkt. In dit nummer bewijst Douwstra dat zij niet alleen ingenieuze liedjes kan schrijven, maar dat ze ook de stem heeft om waar te maken wat die liedjes vragen. Dat doet ze op het album niet altijd. In de negen tracks gaat het van dromerig via soul naar pop. Een bont palet aan invloeden dus, zonder dat ze cd alle kanten op schiet. De muzikanten van Orlando weten waarmee ze bezig zijn en kunnen hun veelzijdige invloeden goed vertalen in een eigen sound. De stem van Tessa is daar een belangrijk onderdeel van. Een onderdeel dat ze op een volgend album zelfs wel een iets prominentere rol mag geven.

The Early Warning Company werd 7 maart gepresenteerd in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. De komende maand zijn er nog meer concerten:

 • 17 maart Rotown, Rotterdam
 • 04 april Patronaat Café, Haarlem
 • 11 april De Spieghel, Groningen
 • 12 april W2, Den Bosch
 • 25 april Tivoli, Utrecht


 1. Put Me On The Light Box
 2. Monday Is For Drawing Lines
 3. Jam Karet
 4. Black Light Bowling Night
 5. Show Me Where The Bullets Go
 6. The Early Warning Company
 7. Know You Might Not
 8. Three Cheers For You
 9. Leave A Key