×

Recensie

World

16 februari 2011

Lura

Best Of Lura

Best Of Lura Lura World 4 Lura – Best Of Lura Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk is Cesaria Evora nog altijd de onbetwiste koningin van de Kaapverdische muziek. Echter, als de tijd gekomen is dat zij afstand moet doen van haar troon, staat haar gedroomde opvolgster al klaar. Zangeres Maria de Lurdes Assunção Pina, beter bekend als Lura, maakt namelijk al jaren de meest prachtige Kaapverdische muziek.

Het moet een lastige keuze geweest zijn om van haar vorige albums de beste nummers te selecteren voor dit ‘Best Of’-album. De albums M’Bem Di Fora en Eclipse vormen de solide basis van deze verzameling met respectievelijk vier en vijf songs. Van haar uitstekende album Di Korpu Ku Alma vinden we helaas slechts drie nummers terug.  Voor degenen die alle albums van Lura al in de kast hebben staan, zijn er een aantal nog niet eerder uitgebrachte nummers aan deze verzameling toegevoegd, alsmede een prima DVD met een door de Portugese televisie opgenomen concertregistratie uit 2006 in theater Virgina in Torres Nova en vier bonusvideo’s, waardoor deze release ook voor hen zeer interessant is. Voor degenen die Lura nog niet kennen, biedt Best Of Lura een uitstekende en waardige introductie.

Met  Na Ri Na zet  Lura de zonnige, ontspannen sfeer meteen goed neer. Het duet Moda Bo, met de reeds genoemde levende legende Cesaria Evora, is één van de toegevoegde nieuwe nummers en staat symbool voor de pracht en kracht van de Kaapverdische klanken. Lura verleidt, varieert, durft en intrigeert op deze verzameling, die blijft boeien. Er is een fraaie flirt met tango op Canta Um Tango, met de band Kantango en er staat een Italiaanse versie van het nummer Libramor op dit album, Amori. Er valt veel te genieten tijdens de zestien nummers. In de ballads zie je haast de zwoele zomerzon voor je en de midtempo songs nodigen regelmatig uit tot spontane, subtiele dansbewegingen, losjes vanuit de heupen. Nha Vida is wonderschoon, maar ook de versies van Um Dia, Quebrod Nem Djosa, Ponciana en Galanton sprankelen.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de nummers To Martins en Eclipse deze verzameling niet gehaald hebben, maar dat doet niets af aan de constante kwaliteit van wel op het album aanwezige songs.  Laten we hopen dat Lura nog veel mooie albums gaat maken, dan kan ze over pakweg zo’n jaar of tien met terugwerkende kracht eventuele criticasters de mond snoeren die vinden dat haar huidige repertoire eigenlijk net iets te mager is om nu al een ‘Best Of‘ -album uit te brengen.

Tracklisting Best Of Lura:

 1. Na Ri Na
 2. Moda Bo
 3. Galanton
 4. Canta Um Tango
 5. Ponciana
 6. Marinhero
 7. No Bem Fala
 8. Dze Que Dze
 9. Ma’n Da Des Bes Kumida Da
 10. Nha Vida
 11. Um Dia
 12. Mascadjon
 13. Fitico Di Funana
 14. Amori
 15. Quebrod Nem Djosa
 16. Amor E Tao Sabe

Tracklisting DVD/Concert

 1. Terra Q’sede
 2. Lua
 3. So Um Cartinha
 4. Vazulina
 5. Fitico Di Funana
 6. Tabanka Assigo
 7. Mari D’ascenson
 8. Raboita Di Rubon Manel
 9. Tem Um Hora Pa Tude
 10. Camin Di Bo Sorriso
 11. Na Ri Na
 12. Ma’n Ba Des Bes Kumida Da
 13. Mundo E Nos
 14. Pacode De Ceu Azul
 15. Mula Mansa

Bonus video’s

 1. Quebrod Nem Djosa
 2. Ponciana
 3. Na Ri Na
 4. Vazulina


 1. Na ri na
 2. Moda bo (Featuring Cesaria Evora)
 3. Galanton
 4. Canta um tango
 5. Ponciana
 6. Marinhero
 7. No bem fala
 8. Dzê que dzê
 9. Ma'n ba dês bês kumida dâ
 10. Nha vida
 11. Um dia (Radio Edit)
 12. Mascadjon
 13. Fitiço di funana
 14. Amori
 15. Quebrod nem djosa (Radio Edit)
 16. Amor e tão sabe