×

Lubomyr Melnyk

Rivers and Streams

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Rivers and Streams Lubomyr Melnyk Eigentijds 4.5 Lubomyr Melnyk – Rivers and Streams Written in Music https://writteninmusic.com

Met Rivers and Streams heeft Lubomyr Melnyk een absoluut meesterwerk gemaakt. Een hartverscheurend pianoalbum dat de genialiteit van de maker optimaal etaleert.

Bizar toch hoe een talent dat 60 jaar vrijwel onzichtbaar bleef voor het grote publiek ineens via een cool independent label eindelijk de erkenning krijgt. Het Berlijns/Londense Erased Tapes, sowieso een label dat grossiert in prachtige hemelbestormende klanken, kreeg dit voor elkaar met de Oekraïense pianist/componist Lubomyr Melnyk. De man schreef over de decennia meer dan 120 werken, vooral voor piano (zowel solo als duo) maar ook werk voor kamerensembles en orkesten. Vermaard is zijn Open Time: The Art of Continuous Music uit 1981 waarin hij zijn manier van pianospelen uitlegt. Zijn ‘continuous’ stijl is van een virtuoze kwaliteit waarbij hij een enorme hoeveelheid tonen met een enorme handsnelheid, met het sustainpedaal vrijwel altijd compleet ingedrukt, tot prachtig vloeiende composities weet om te bouwen.

Met Rivers and Streams, ondertussen alweer zijn vierde album dat via Erased Tapes uitkomt, heeft hij een absoluut meesterwerk gemaakt. De prachtige composities laten zijn grote talent meer dan ooit naar voren komen. Het wonderbaarlijk mooie Parasol dat het album glorieus opent, volledig solo op piano gespeeld, is met zijn ruim 13 minuten de prachtige openbaring die het talent van Melnyk aangeeft. Pianospel dat als regen over de parasol neer druppelt en in steeds nieuwe fraaie lagen geniaal opbouwt. Het daarop volgende The Pool of Memories heeft een al net zo indrukwekkende opbouw. Melnyk’s pianospel laat een meer van tranen los.

De toevoeging van gitaar (Jamie Perera) in de daarop volgende composities maakt Melnyk’s pianospel nog intrigerender. De prachtige melodieën krijgen een hartverwarmende extra lading. Sunshimmers, een aan Steve Reich gelieerde compositie en het hemelse Ripples In A Water Scene maken al net zoveel indruk. Het tweeluik The Amazon: The Highlands en The Lowlands, waarbij de Korean flute, bespeeld door de fenomenale Hyelim Kim, de fraaie aandacht opeist, sluit het album magistraal af. De stroom aan pianotonen krijgen met de toevoeging van de fluit een duistere tegelijk indringende sfeer mee.

Hulde voor producers Robert Raths (de eigenaar van Erased Tapes) en Jamie Perera die de juiste klank en sfeer aan de opnamen hebben weten mee te geven.  1. Parasol
  2. The Pool Of Memories
  3. Sunshimmers
  4. Ripples In A Water Scene
  5. The Amazon: The Highlands
  6. The Amazon: The Lowlands