×

Recensie

Electronic

17 september 2021

Love-Songs & U. Schütte

[Spannende Musik]

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

[Spannende Musik] Love-Songs & U. Schütte Electronic 3.5 Love-Songs & U. Schütte – [Spannende Musik] Written in Music https://writteninmusic.com

De kruistocht van de onvermoeibare pelgrims die het Hamburgse trio Love-Songs vormen zet zich voort. Onbekende paden slaan een weg in het digitale geluidsgolvenveld, de exotische heuvellandschappendrones en donkere mediterende Midden-Aardse Tolkien geheimzinnigheid. De rondtrekkende nomaden van de vernieuwende elektronica gaan wederom op zoek naar, zoals ze het duidelijk zelf verwoorden, spannende muziek. Ze sluiten met de experimentele geluidsgoeroe Ulf Schütte van het Tape Tektoniks label een compromis om de gezamenlijke bevindingen vast te leggen in de opvolger van Nicht Nicht.

Het eenmalige project verslecht nog sterker die oorspronkelijke Duitse achtergrond, al zweven er wel genoeg psychedelische spacerock stofdeeltjes in rond die te herleiden zijn tot de krautrock. Ook wordt er lichtelijk gememoriseerd aan de Berlijnse rebelse noise die vanuit de anarchistische kraakbeweging de jaren tachtig onveilig maakt. Hedendaagse herkenbare klanken keren zich demonstratief tegen de burgerlijke truttige gangbaarheid en krijgen een nieuwe dimensie door deze in een andere dreigende context te plaatsen. De ware kakofonische cultuurshock [Spannende Musik] is nog primitiever dan de voorganger.

Ulf Schütte is de hypnotiserende in trance rakende sjamaan die de mechanisch gestuurde geesten verlost van de eeuwenoude demonen. Nog meer wordt de grens van traditionele Zuid-Amerikaanse volksmuziek en Tibetaanse zen overschreden door een denkbeeldige soundtrack samen te stellen waarin vergeten of vergaande subculturen centraal staan. Illusies die door de alchemisten van de post-krautrock gesmeed worden tot occultistisch gehoorbedrog. Fata Morganisme van de zintuigelijke waarneming in muterende soundcollages.

Was Nicht Nicht nog vriendelijk, onderzoekend en onschuldig. Met het strategische [Spannende Musik] verbreden ze hun kwaadaardige territorium. Vanuit de kaalheid van het niets definiëren ze in zeven huiverige geluidscollages hun eigen voltooide wereld. De vredelievende tracks die nog wat onwennig hulpeloos op Nicht Nicht rondscharrelden zijn volgroeid en geëvalueerd tot de nachtelijke heersers van de jungle. Dierlijke ritmes snuffelen aan elkander, tasten de omgeving af om in een paringsdans van voodoo rituelen samen te smelten. Ze laten strak gecoördineerde hongerige baspartijen los om de explosieve doortikkende tijdsklokken in het gareel te brengen.

[Spannende Muzik] heeft een helende werking, een bovennatuurlijke onaardse trip die zijn druggy climax bereikt in Langgezogener Hoher Ton. Twintig minuten lang wordt je gegrepen door deze extase oproepende track die de duistere cold turkey escapisme combineert met de gelukzalige verslavingsdrang. Een verwarrend eindspel met koortsige hoofdpijn veroorzakende tribals en hemelse geluidsdrones. [Spannende Musik] roept nog meer vragen op dan het raadselachtige Nicht Nicht. De ziel is gereinigd van alle onzekerheden, al blijft het onduidelijk wat het langdurige effect van deze unieke waarneming zal zijn.  1. Surren Steigert Sich
  2. Dumpfes Hämmerndes Dröhnen
  3. Unregelmäßiges Klicken
  4. Ulf & Thomas Spielt im Hintergrund
  5. Spannungsvolles Rattern
  6. Düsteres Wabern
  7. Langgezogener Hoher Ton