×

Recensie

World

17 juni 2012

Long Live Boogaloo

Long Live Boogaloo

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Secret Stash Records

Long Live Boogaloo World 4.5 Long Live Boogaloo Written in Music https://writteninmusic.com

In het midden van de jaren zestig werd in New York’s Spanish Harlem door een groep Latijns-Amerikaanse tieners de Boogaloo bedacht: een spannende, creatieve mix van Cubaanse muziek en de R&B van onder meer James Brown. In vrij korte tijd werd de Boogaloo een enorme hype en werd de sound zo populair dat deze nieuwe jonge helden zelfs het werk van grote artiesten als Tito Puente, Eddie Palmieri en en Tito Rodriguez voor hun neus wegkaapten. Iedereen ging snel mee in het ‘Boogaloo-circus’ en de ene na de andere Boogaloo werd opgenomen.

Lang niet iedereen in de muziekindustrie zat echter te wachten op de Boogaloo. De gevestigde orde zag de Boogaloo vooral als een bedreiging, als een sta-in-de-weg voor de opkomende Salsa-muziek. Een kleine groep invloedrijke personen in de Latin-muziekbusiness besloot letterlijk dat de Boogaloo de nek om moest worden gedraaid en om dat te bereiken werden concertpromotors, zalen & podia en DJ’s omgekocht om de Boogaloo te weren. Zo snel als de Boogaloo opkwam, net zo snel verdween hij dus weer van het toneel.  ‘The Boogaloo didn’t fade away, it was murdered!’ Dat is dan ook de duidelijke strekking van de liner notes door Izzy Sanabria, de legendarische concertpromotor die mede verantwoordelijk was voor de prachtige hoesontwerpen van het Fania-label.

Op Long Live Boogaloo treffen we 22 heerlijk swingende en opzwepende Boogaloo’s aan die duidelijk het bestaansrecht van deze unieke zomerse latin-sound aantonen en aangeven hoe zonde het eigenlijk is dat een kleine groep de opkomst van deze stroming in de jaren zestig een halt heeft toegeroepen.

Secret Stash Records heeft een uitstekende selectie gemaakt van de op het label opgenomen Boogaloo’s. Wat een feest is het om deze vrolijke nummers door de boxen te horen schallen. Vanaf de eerste tonen van Sister Sue van Johnny Rodrigues & Angel Rene is het genieten geblazen. Een hogere feelgood-factor kun je jezelf nauwelijks voorstellen! Ook zou het mij niet verbazen als iemand als Quentin Tarantino een stapel Boogaloo’s in de soundtrack van zijn nieuwe films weet te verwerken, de sound past namelijk prima bij het type films dat hij maakt. Met een goede mix van instrumentale en vocale nummers is het een meeslepende compilatie geworden die vele hoogtepunten kent. Of het nu het soulvolle Funky Big Feet van Bobby Valentin of het speelse, komische The Boogie Man van Louie Ramirez is, je wordt er als luisteraar gewoon blij van.

De Latin Blues Bland excelleert op Take A Trip en dezelfde band tilt ook het zwoele We Belong Together samen met Herbie Oliveri naar grote hoogten. Bataola Boogaloo van Bobby Quesada And His Band is ook al zo’n feestnummer dat haast verplicht hard gedraaid moet worden voor de ultieme sfeerbeleving. En zo kan ik nog wel even doorgaan. King Nando’s Funky Shing A Ling, het funky Keep The Faith van Bobby Valentin en het haast verslavende Marilu van George Guzman zijn ook niet te versmaden namelijk. Met Long Live Boogaloo wordt de Boogaloo terecht nieuw leven ingeblazen! De zomer kan nu echt beginnen! Geweldig album!!

Tracklisting Long Live Boogaloo:

 1. Johny Rodrigguez & Angel Rene – Sister Sue
 2. Ozzie Torrens – Mia’s Boogaloo
 3. Bobby Valentin – Funky Big Feet
 4. Manny Corchado – Chicken And Booze
 5. Louie Ramirez – The Boogie Man
 6. The Latin Blues Band Featuring Luis Aviles – Take A Trip
 7. Herbie Oliveri and the Latin Blues Band – We Belong Together
 8. Bobby Quesada And His Band – Bataolo Boogaloo
 9. Pete Rodriguez – Pete’s Boogaloo
 10. King Nando – Funky Shing A Ling
 11. Johnny Zamot – Dance The Boogaloo
 12. Louie Ramirez – Lucy’s Spanish Harlem
 13. Bobby Valentin – Keep The Faith
 14. Willie Bobo – Be’s That Way
 15. Johnny Zamot – Boogaloo Baby
 16. Bobby Quesada And His Band – Ritmo Moderno
 17. Johnny Rodriguez & Angel Rene – Cookin’ With A&J
 18. Lenni Sesar – Straw Boss
 19. George Guzman – Marilu
 20. Monguito Santamaria – Boogaloo Sabroso
 21. La Cucaracha Brass – Lost In The Jungle
 22. Ray Baretto – Pretty Mama