×

Recensie

Alternative

21 januari 2013

Local Natives

Hummingbird

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: PIAS

Hummingbird Local Natives Alternative 4.5 Local Natives – Hummingbird Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim drie jaar na hun bejubelde debuutalbum Gorilla Manor is Local Natives terug met een prachtig en spannend nieuw album waarop de band, mede ingegeven door het eigen groeiproces en de (harde) lessen van het leven, beduidend meer de diepte opzoekt. Deze muzikale koerswijziging zal voor veel fans van het eerste uur wel even wennen zijn want hoewel de voortreffelijke samenzang op Hummingbird gewaarborgd is gebleven, zo onbevangen, dynamisch en opzwepend als op Gorilla Manor wordt het, met uitzondering van single Breakers, Heavy Feet en Wooly Mammoth nergens.

Door het vertrek van bassist Andy Hamm is Local Natives inmiddels tot vier bandleden gereduceerd. Het vertrek van Andy was een weloverwogen beslissing maar zorgde samen met het overlijden van de moeder van Kelcey Ayer en andere persoonlijke relatieperikelen voor de donkere schaduwzijde van waaruit een aantal nieuwe songs voor Hummingbird geschreven werd.

De dood van Kelcey’s moeder Patricia staat centraal in de twee schitterende composities Three Months en Colombia, het onbetwiste hoogtepunt van het album. Het mooie, ingetogen gezongen Three Months is een meeslepende ballad die, gedragen door de geweldige falsetstem van Kelcey, diep onder de huid kruipt. In het nummer Colombia, dat tekstueel ook de albumtitel verklaart, vraagt de gekwelde zanger zich hardop af of hij zijn moeder wel genoeg liefde gegeven heeft: ‘ Patricia, every night I ask myself: am I giving enough, am I loving enough?’ Alleen al het luisteren naar deze bezinnende zinnen gaat door merg en been. Het album is ook door de band aan haar opgedragen: ‘Dedicated to Patricia. You crazy Colombian, we’ll never forget you’, is er onderaan bij de album-credits in de hoes te lezen.

De gewonnen diepgang op Hummingbird zorgt regelmatig voor onderhuidse spanning, zo ook in de mooie opener You & I en het emotionele Mt. Washington. Black Spot werkt vanaf een rustig begin gestaag toe naar een overdonderende climax en Black Balloons, het ontspannend klinkende Ceilings en het enigszins experimentele slotstuk Bowery zijn ook uitstekende songs die muzikale groei van de band onderstrepen.

Vorige maand presenteerde Local Natives veel nummers van Hummingbird al live in Bitterzoet en ook daar moest het publiek logischerwijs wennen aan de nieuwe songs. Maar na vele draaibeurten van dit nieuwe, gedurfde album wordt de kwaliteit en de kracht ervan steeds duidelijker. Hummingbird is derhalve een vroege kandidaat voor de  jaarlijsten van 2013!

Op 8 maart speelt Local Natives in Muziekcentrum Trix in Antwerpen en op 9 maart is de band live te bewonderen tijdens het muziekfestival Where The Wild Things Are in de Eemhof te Zeewolde.

Tracklisting Hummingbird:

 1. You & I
 2. Heavy Feet
 3. Ceilings
 4. Black Spot
 5. Breakers
 6. Three Months
 7. Black Balloons
 8. Wooly Mammoth
 9. Mt. Washington
 10. Colombia
 11. Bowery


 1. You & I
 2. Heavy Feet
 3. Ceilings
 4. Black Spot
 5. Breakers
 6. Three Months
 7. Black Balloons
 8. Wooly Mammoth
 9. Mt. Washington
 10. Colombia
 11. Bowery